Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny deser, który jest prosty i w zasadzie szybki w przygotowaniu, pomijając czas oczekiwania na jego stężenie. Ma też uniwersalny, gdyż truskawki można zastąpić innymi owocami, a pistacje migdałami lub innymi orzechami.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2039
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 271
Polecam.
Odsłon: 459
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2039
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 271
Polecam.
Odsłon: 459
Składniki
Oczyscic i zmiksowac truskawki. Cytryne dokladnie umyc, zetrzec skórke i wycisnac sok. Jesli nie uzywamy ekstraktu waniliowego, wyskrobac miazsz z laski wanilii. Do miski wlozyc twaróg, jogurt, cukier, sól, skórke, odrobine soku z cytryny, zmiksowane truskawki i wanilie. Wymieszac do gladkosci.
Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie, nastepnie wyjac z wody, odcisnac i lekko podgrzać w garnku z 3 lyzkami twarogu i dodac do pozostalej mieszanki twarogowej.
Smietane ubic na pólsztywno (to jest wazne, aby nie powstaly grudki) i wymieszac z masa twarogowa, nastepnie przelac do szklanek i schlodzic co najmniej 3 godziny.
Blache do pieczenia wylozyc papierem do pieczenia i lekko natluscic, aby krucha masa sie nie sklejala. Drobno posiekac pistacje. Do sredniej wielkosci rondelka wsypac cukier i wlac wode i delikatnie podgrzac. Rozpuscic cukier, od czasu do czasu mieszajac. Gdy cukier sie calkowicie rozpusci, zwiększyc ogien i gotowac bez mieszania, az cukier nabierze zlotobrazowego koloru. Zajmuje to ok.10 minut. Dodac posiekane pistacje, maslo i sól. Wszystko szybko mieszac, az pistacje pokryja sie równomiernie karmelem.
Natychmiast wylac mase karmelowo-pistacjowa na przygotowana blache do pieczenia i równomiernie rozprowadzic za pomoca szpatulki lub grzbietu lyzki. Pozostawic do calkowitego ostygniecia. Zajmuje to 30-60 minut. Stwardnialy blok polamac na kawalki i posiekac.
Mus truskawkowy posypac krokantem i udekorowac kawalkami truskawek i mala galazka rozmarynu.