Do góry

Desery Przepis na:

Mus z rabarbaru

Mus z rabarbaru

Autor:

Przepisów i artykułów: 215 Ocena: 3274

Dodano:

Odsłon: 1481

Mus rabarbaru jest pyszną bazą do deserów z jogurtem lub śmietanką.

Składniki

  • 500 g rabarbaru
  • 80 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • dodatkowo: 500 g zmieszanego jogurtu ze śmietanką
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mus z rabarbaru

Przygotowanie

  1. Rabarbar umyć, wyciąć uszkodzone miejsca, usunąć zdrewniałe włókna( chociaż dzisiejsze odmiany rabarbaru, nie mają włókien) starając się zostawić jak najwięcej czerwonej skórki. Pokroić na kawałki. Posypać cukrem i zostawić na godzinę, aż puści sok.

  2. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i wyskrobać miąższ. Miąższ i laskę wanilii dodać do rabarbaru. Zagotować i chwilę pogotować, aż rabarbar będzie miękki. Wyjąc laskę wanilii. Skrobię wymieszać z wodą i dodać do rabarbaru. Chwilę pogotować, aż masa zgęstnieje. Gotowe. Można dodać cynamonu, syropu klonowego lub soku z cytryny do smaku. Podawać na zimno lub gorąco. Jeść jako deser lub z kluskami, knedlami lub naleśnikami.

  3. Deser z jogurtem i śmietanką. Wykładamy po łyżce do pucharków na przemian mus z rabarbaru i jogurt i śmietankę. Całość posypujemy brązowym cukrem. Pucharki dekorujemy kleksem bitej śmietany

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewa_G 16 kwietnia 2018 Pięknie wygląda:) aż chcę się taki zjeść:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 15 kwietnia 2018 Uwielbiam takie deserki, uwielbiam rabarbar... Wyglada pysznie. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 15 kwietnia 2018 Uwielbiam rabarbar a w takiej formie to już poezja:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 14 kwietnia 2018 Najsmaczniejsze! smaki z dziecinstwa podane w bardzo artakcyjny sposob! Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 14 kwietnia 2018 Taki deserek to ja zawsze i o każdej porze, pysznie się prezentuje ;-) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 14 kwietnia 2018 Uwielbiam wszystko, co z rabarbarem związane <3 A sam, maczany w cukrze <3 OMG! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń