Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj również proponuję Wam ciasto drożdże (identyczne jak w pierogach z pieca z serem (https://smaker.pl/przepis-pierogi-z-piekarnika-z-serem,159465,pelen-brzuszek.html) czy też z kurczakiem (https://smaker.pl/przepis-pierogi-z-piekarnika-z-kurczakiem-curry,159497,pelen-brzuszek.html) tylko tym razem nadzieniem są domowe powidła mojej Mamy. Dzięki temu z dania, które wcześniej było konkretne, powstał nam bardzo przyjemny deser. Z podanych składników wychodzi bardzo wiele pierożków, więc wystarczy nam i na danie główne, jak i słodkie co nie co. :) Zapraszam ;)
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11703
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 87
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8214
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155186
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1130
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11703
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 87
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8214
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155186
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1130
Składniki
Drożdże rozdrobnić z cukrem, dolać odrobinę ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i poczekać aż ostygnie. Mąki przesiać przez sitko, wbić jajko, dodać sól, mleko, masło i wcześniej przygotowany zaczyn. Wyrabiać ciasto, najlepiej rękami i to na blacie posypanym mąką. Gdy ciasto będzie gotowe, przykryć ściereczką i zostawić na ok. godzinę w ciepłym miejscu (powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto rozwałkować, nałożyć powidła i wykrawać muszelki. Muszelki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180-150 stopni przez ok. 15 min.
Gotowe muszelki przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)