Do góry

Desery Przepis na:

Nadziewane gofry z ciasta francuskiego

Nadziewane gofry z ciasta francuskiego

Autor:

Przepisów i artykułów: 477 Ocena: 3403

Dodano:

Odsłon: 1320

Gofry zrobione z gotowego ciasta francuskiego nadziewane czekoladą. Pyszne, szybkie i proste.

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego 300g
  • 8 kostek mlecznej czekolady
  • cukier puder do oprószenia
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Nadziewane gofry z ciasta francuskiego

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie rozwinęłam i przekroiłam na 8 równych kwadratów. Każdy kwadrat powinien być mniej więcej takich wymiarów jak foremki w gofrownicy. Czekoladę mleczną pokroiłam nożem na wiórki. Można ją też zetrzeć na tarce. Na cztery kwadraty ciasta nałożyłam porcje czekolady i przykryłam je pozostałymi czterema kwadratami. Brzegi ciasta zlepiłam ze sobą. Gofrownicę rozgrzałam i ułożyłam w niej przygotowane gofry. Gofry piekłam ok. 8-10 minut w gofrownicy, która ma moc 700W. W gofrownicach większej mocy pewnie ten czas będzie krótszy. Po upieczeniu gofry wyłożyłam na metalową kratkę. Przed podaniem można oprószyć gofry cukrem pudrem. Takie gofry są pyszne zarówno na gorąco jak i na zimno. Można je oczywiście podawać z innymi dodatkami. Doskonałe tu będą świeże truskawki czy banany, serek czy twarożek lub bita śmietana. Kombinacji jest wiele, zależy od gustu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń