Do góry

Desery Przepis na:

Nadziewane pierniczki

Nadziewane pierniczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 103 Ocena: 905

Dodano:

Odsłon: 180

Nadziewane pierniczki, które są miękkie zaraz po upieczeniu. Gotowe możesz polukrować lub polać czekoladą.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 120 g masła
  • 3/4 szklanki miodu
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki słodkiej śmietany 18%
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru
  • białoko
  • szczypta soli
  • 4 żółtka
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • gęsta konfitura
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Nadziewane pierniczki

Przygotowanie

  1. Do garnuszka przekładam miód, dodaję: kurkumę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i kakao. Całość zagotowuję. Gotujący się miód ściągam z palnika i dodaję masło. Mieszam, aż się rozpuści. Masę pozostawiam do przestygnięcia.

  2. Śmietanę wlewam do miski i łączę z sodą oczyszczoną. Do osobnej miski przesiewam mąkę. Białko z dodatkiem soli ubijam na sztywną pianę, a następnie, wciąż miksując, dodaję cukier. Do piany miksując dodaję żółtka. gotową masę jajeczną i wystudzony miód wlewam do miski z mąką. Wyrabiam jednolite, plastyczne ciasto. Gotowe ciasto owijam folią i wkładam do lodówki na około 2-3 godziny.

  3. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy na grubość 2-3 mm. Na części ciasta rozkładam łyżeczką gęstą konfiturę i i przykrywam drugą połową ciasta. Powierzchnie między "góreczkami" konfitury dokładnie dociskam palcami, żeby się skleiły. Następnie za pomocą wykrawaczy wycinam pierniczki. Pierniki układam na wyłożonej papierem blaszce. Piekę około 7-8 minut w 180 st. C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń