Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nadziewane pierniczki, które są miękkie zaraz po upieczeniu. Gotowe możesz polukrować lub polać czekoladą.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3839
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414705
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2388
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3839
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414705
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2388
Składniki
Do garnuszka przekładam miód, dodaję: kurkumę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i kakao. Całość zagotowuję. Gotujący się miód ściągam z palnika i dodaję masło. Mieszam, aż się rozpuści. Masę pozostawiam do przestygnięcia.
Śmietanę wlewam do miski i łączę z sodą oczyszczoną. Do osobnej miski przesiewam mąkę. Białko z dodatkiem soli ubijam na sztywną pianę, a następnie, wciąż miksując, dodaję cukier. Do piany miksując dodaję żółtka. gotową masę jajeczną i wystudzony miód wlewam do miski z mąką. Wyrabiam jednolite, plastyczne ciasto. Gotowe ciasto owijam folią i wkładam do lodówki na około 2-3 godziny.
Ciasto rozwałkowuję na stolnicy na grubość 2-3 mm. Na części ciasta rozkładam łyżeczką gęstą konfiturę i i przykrywam drugą połową ciasta. Powierzchnie między "góreczkami" konfitury dokładnie dociskam palcami, żeby się skleiły. Następnie za pomocą wykrawaczy wycinam pierniczki. Pierniki układam na wyłożonej papierem blaszce. Piekę około 7-8 minut w 180 st. C.