Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nadziewane pierniczki, które są miękkie zaraz po upieczeniu. Gotowe możesz polukrować lub polać czekoladą.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22648
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14990
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4762
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44864
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 663
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 725
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22648
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14990
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4762
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44864
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 663
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 725
Składniki
Do garnuszka przekładam miód, dodaję: kurkumę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i kakao. Całość zagotowuję. Gotujący się miód ściągam z palnika i dodaję masło. Mieszam, aż się rozpuści. Masę pozostawiam do przestygnięcia.
Śmietanę wlewam do miski i łączę z sodą oczyszczoną. Do osobnej miski przesiewam mąkę. Białko z dodatkiem soli ubijam na sztywną pianę, a następnie, wciąż miksując, dodaję cukier. Do piany miksując dodaję żółtka. gotową masę jajeczną i wystudzony miód wlewam do miski z mąką. Wyrabiam jednolite, plastyczne ciasto. Gotowe ciasto owijam folią i wkładam do lodówki na około 2-3 godziny.
Ciasto rozwałkowuję na stolnicy na grubość 2-3 mm. Na części ciasta rozkładam łyżeczką gęstą konfiturę i i przykrywam drugą połową ciasta. Powierzchnie między "góreczkami" konfitury dokładnie dociskam palcami, żeby się skleiły. Następnie za pomocą wykrawaczy wycinam pierniczki. Pierniki układam na wyłożonej papierem blaszce. Piekę około 7-8 minut w 180 st. C.