Do góry

Desery Przepis na:

Najłatwiejsze ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką-bez wyrabiania

Najłatwiejsze ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką-bez wyrabiania

Autor:

Przepisów i artykułów: 262 Ocena: 10088

Dodano:

Odsłon: 15211

Jest bardzo łatwe, bez wyrabiania. Wychodzi puszyste i wysokie.

Składniki

  • Proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm ***szklanka 250ml***
  • CIASTO -750g mąki pszennej tortowej -60g drożdży świeżych -4 jajka
  • -3/4 szkl cukru -80g masła lub margaryny -250ml mleka
  • KRUSZONKA -70g masła lub margaryny -3 łyżki cukru -cukier waniliowy -mąka ok 7 łyżek
  • DODATKOWO -ok 500g śliwek -2 łyżki cukru -łyżeczka cynamonu
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Najłatwiejsze ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką-bez wyrabiania

Przygotowanie

  1. Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy do nich 2 łyżki cukru, trochę mąki, ciepłe mleko-wszystko dokładnie mieszamy najlepiej trzepaczką do rozpuszczenia drożdży





    W osobnej miseczce mieszamy 4 jajka z resztą cukru-można to zrobić widelcem.



    Dodajemy jajka z cukrem do mieszaniny z drożdżami-dokładnie mieszamy. Dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło lub margarynę-mieszamy

    Na koniec dodajemy mąkę-wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Jeśli ciasto bardzo się klei można dodać trosze mąki, ale nie jest to konieczne. (Jak damy za dużo mąki ciasto może wyjść ciężkie. )

    Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na czas przygotowania śliwek i kruszonki.

    Śliwki myjemy, usuwamy pestki, każdą kroimy na 4 części.

    Do śliwek dodajemy cukier, cynamon i wszystko dokładnie mieszamy.
    W miseczce mieszamy wszystkie składniki na kruszonkę, przerabiamy palcami do uzyskania sypkiej konsystencji

    Śliwki układamy na cieście, posypujemy kruszonką.

    Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy ok 45 minut do zezłocenia.

    I gotowe :) bardzo polecam Wam to ciasto, jest szybkie, łatwe i pyszne.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń