Do góry

Desery Przepis na:

Najlepsza szarlotka, która zawsze wychodzi. Delikatna i pyszna

Najlepsza szarlotka, która zawsze wychodzi. Delikatna i pyszna

Autor:

Przepisów i artykułów: 266 Ocena: 12280

Dodano:

Odsłon: 150560

Zapraszam Was na rewelacyjną szarlotkę, która rozpływa się w ustach. Jest delikatna, mięciutka i przepyszna. do jej zrobienia potrzeba mało składników, i zawsze wychodzi.

Składniki

  • ***proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm*** ***szklanka u mnie to zawsze 250ml***
  • CIASTO 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 250g zimnego masła lub margaryny
  • 5 łyżek cukru 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 3 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18%
  • PIANKA 5 białek + 1/2 szkl cukru
  • MASA JABŁKOWA 2,5 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Najlepsza szarlotka, która zawsze wychodzi. Delikatna i pyszna

Przygotowanie

  1. Do miski dajemy składniki na ciasto-masło powinno być zimne i pokrojone na małe kawałeczki. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części.





    Jedną dajemy do woreczka i do zamrażarki a drugą wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

    Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i podpiekamy ok minut.



    Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, dajemy do garnka i prażymy ok 15 minut mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliły.

    Do jabłek dodajemy 2 galaretki cytrynowe i dokładnie mieszamy. Wykładamy na podpieczone ciasto.

    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo 0,5 szkl cukru i miksujemy do uzyskania błyszczącej piany. Pianę wykładamy na jabłka. Na pianę trzemy ciasto, które było w zamrażarce.

    Szarlotkę wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy o 40 minut na złoty kolor.

    studzimy i wstawiamy do lodówki i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 października Już jest hicior, po jednym dniu prawie 20K wyświetleń :) Ale szarlotka zawsze pyszna, a jak jeszcze z własnych jabłek, to NIEBO :) Odpowiedzi: 5 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń