Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo smaczne, proste i szybkie do wykonania ciasto czekoladowe z polewą, idealne na weekend i święta
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 27
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3500
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 112
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 839
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 27
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3500
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 112
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 839
Składniki
ciasto: Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub natrzeć masłem i posypać mąką lub bułką tartą. W małym garnku stopić masło z połamaną czekoladą, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia ciągle mieszając, po ściągnięciu z ognia dodać mleko i wymieszać. W dużej misce: całe jajka ubijać z cukrem ok. 3-4 min z cukrem na puszystą, jasną masę. W mniejszej misce: przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodać czekoladę z mlekiem i wymieszać trzepaczką lub na najniższych obrotach miksera. Tak samo mieszając dodawać etapami mąkę z proszkiem. Wymieszane ciasto przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-45 min do suchego patyczka, tryb góra-dół: – przy mniejszej foremce ciasto piecze się nieco dłużej 45 min., przy większej foremce ciasto piecze się 30-35 min. – gęstsze ciasto piecze się krócej, rzadsze piecze się dłużej. Gotowe ciasto studzić przez ok. 30 minut w formie, potem wyjąć i polać polewą
Polewa na małym gazie podgrzewać masło z czekoladą mieszając do całkowitego rozpuszczenia, po czym polać jeszcze ciepłe ciasto.