Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 489
Dodano: 24.03.2020
Odsłon: 9911
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
ciasto:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub natrzeć masłem i posypać mąką lub bułką tartą.
W małym garnku stopić masło z połamaną czekoladą, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia ciągle mieszając, po ściągnięciu z ognia dodać mleko i wymieszać.
W dużej misce: całe jajka ubijać z cukrem ok. 3-4 min z cukrem na puszystą, jasną masę.
W mniejszej misce: przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Do masy jajecznej dodać czekoladę z mlekiem i wymieszać trzepaczką lub na najniższych obrotach miksera. Tak samo mieszając dodawać etapami mąkę z proszkiem.
Wymieszane ciasto przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-45 min do suchego patyczka, tryb góra-dół:
– przy mniejszej foremce ciasto piecze się nieco dłużej 45 min., przy większej foremce ciasto piecze się 30-35 min.
– gęstsze ciasto piecze się krócej, rzadsze piecze się dłużej.
Gotowe ciasto studzić przez ok. 30 minut w formie, potem wyjąć i polać polewą
Polewa
na małym gazie podgrzewać masło z czekoladą mieszając do całkowitego rozpuszczenia, po czym polać jeszcze ciepłe ciasto.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Maudie 25 marca 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszne ciacho na poprawę humoru :))))0 Kto głosował? | Odpowiedz