Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli masz ochotę na pyszny deser, ale temperatury za oknem skutecznie zniechęcają cię do uruchamiania piekarnika, mamy dla ciebie przepis na wyjątkowo smaczne ciasto na upały. Zrobisz je bez pieczenia i to bez większego wysiłku. Gwarantujemy, że pokochasz ten deser.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9555
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 187
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9555
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 187
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20821
Składniki
Zacznij od przygotowania spodu. Wiórki kokosowe upraż krótko na suchej patelni, tak aby się lekko zezłociły. Herbatniki pokrusz w moździerzu lub przy pomocy blendera. Wymieszaj z uprażonymi wiórkami, a następnie dodaj do nich rozpuszczone masło. Całość. dokładnie wymieszaj, aby miała konsystencję mokrego piasku. W razie potrzeby dodaj nieco więcej masła. Tak przygotowaną masę wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm, dociskając całość do dna.
Przygotuj masę serową. W niedużym rondelku podgrzej mleko, a następnie dodaj do niego żelatynę. Dokładnie wymieszaj przy pomocy trzepaczki i odstaw do przestygnięcia. Zmiksuj twaróg z cukrem i pastą waniliową. Następnie dodaj do niego śmietanę i chłodne mleko z żelatyną. Dokładnie wymieszaj. Dodaj maliny i ostrożnie wymieszaj całość szpatułką, uważając, aby nie rozgnieść owoców.
Masę serową przelej na przygotowany wcześniej spód z herbatników.
Wstaw ciasto na upały do lodówki, a następnie schładzaj przez minimum 6-7 godzin. Przed podaniem upewnij się, że ciasto stężało. Udekoruj malinami oraz jeżynami.