Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serdecznie witam i zapraszam na przepyszne jagodzianki. Jako że mamy sezon jagodowy, to nie może zabraknąć jagodzianek, można je kupić ale jeszcze lepszym pomysłem jest upieczenie ich w domu. Co wiąże się z tym, że będą jeszcze lepsze niż z najlepszej cukierni. Nie są wcale aż tak trudne w przygotowaniu jakby mogło się wydawać, więc polecam je upiec. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 297
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 138
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 297
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 138
Składniki
Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około jednej łyżeczki cukru, około 100 ml letniego mleka oraz dwie łyżki mąki. Mieszam łyżką, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować. Jeżeli w kuchni jest chłodno to rozczyn możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.
Po 15 minutach: Ciasto możemy przygotować ręcznie, mikserem lub robotem, w każdym przypadku składniki dodajemy w tej samej kolejności. Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto, oprócz masła i mieszam łyżką, gdy składniki wstępnie się połączą dodaję masło i i jeszcze przez chwilę mieszam, tak aby masło połączyło się z ciastem.
Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut, ciasto powinno stać się gładkie i lśniące. Ciasta nie naciskam zbyt mocno podczas wyrabiam, ponieważ jest dość delikatne. Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką, miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut. Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
Po 30 minutach ciasto odpowietrzam: Ciasto kilkakrotnie przerabiam (ugniatam) w misce żeby je odpowietrzyć, dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie delikatniejsze. Miskę z ciastem ponownie nakrywam folią i odstawiam w ciepłe miejsce jeszcze na 30 minut.
Po 30 minutach: Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką, przerabiam i dzielę na dwie części, z każdego kawałka ciasta formuję wałek i dzielę na 10-12 w miarę równych części. Z każdego kawałka formuję kulkę, nakrywam ściereczką i pozostawiam na 10 minut aby ciasto odpoczęło.
Gdy ciasto mam podzielone przygotuję jagody: Do jagód dodaję cukier, mąkę ziemniaczaną i mieszam- jagody są gotowe.
Końcowe przygotowanie jagodzianek : Uformowaną kulkę ciasta rozwałkowuję na placuszek, nie za gruby i nie za cienki, jeżeli rozwałkujemy bardzo cienko to podczas pieczenia jagodzianka najprawdopodobniej delikatnie pęknie od góry i wyleje się sok z jagód.
Na rozwałkowane ciasto nakładam około 3 łyżek jagód (ilość jagód zależy na jak duży placuszek rozwałkujemy ciasto), brzegi placuszka zbieram do siebie do góry tak jak bym lepiła pieroga i mocno zlepiam ( trzeba to zrobić dość mocno i dokładnie, żeby sok nie wypłyną podczas pieczenia).
Uformowaną jagodziankę kładę łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, układam w odstępach około 4 cm bo jeszcze wyrosną. Blachę z jagodziankami nakrywam ściereczką i odstawiam na około 10 minut do wyrośnięcia. Przygotowanie kruszonki: Na blat wysypuję mąkę, masło, cukier i palcami łącze składniki tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.
Pieczenie jagodzianek : Przed wstawieniem blachy do piekarnika, jagodzianki maluję mlekiem i posypuję kruszonką.
Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na środkową półkę. Jagodzianki piekłam około 25 minut na jasno brązowy kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.
Jagodzianki mogą pęknąć od góry lub od spodu, taki urok jagodzianek, więc proszę się tym nie przejmować. Jagodzianki drożdżowe są gotowe można się częstować. Życzę udanych wypieków i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa