Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Desery
  • Najlepsze Domowe Jagodzianki z dużą ilością jagód – Jagodzianki Babci Ewy
  • Desery
  • Przepis na

Najlepsze Domowe Jagodzianki z dużą ilością jagód – Jagodzianki Babci Ewy

15.06.2024 Odsłon: 7318
5.0 (19 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa

Serdecznie witam i zapraszam na przepyszne jagodzianki. Jako że mamy sezon jagodowy, to nie może zabraknąć jagodzianek, można je kupić ale jeszcze lepszym pomysłem jest upieczenie ich w domu. Co wiąże się z tym, że będą jeszcze lepsze niż z najlepszej cukierni. Nie są wcale aż tak trudne w przygotowaniu jakby mogło się wydawać, więc polecam je upiec. Życzę udanego wypieku i smacznego.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!
Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

bryssska
bryssska
Przetwory

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Przetwory Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...

  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1336568

> 60 min >60 min
4843
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Dania główne

Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Dania główne Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Szybka i pyszna zapiekanka, którą można zjeść na obiad lub kolację, a także u...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Dorsz
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 21874

do 60 min 60 min
15
Gotujtosam
Gotujtosam
Przekąski

Pyszne wigilijne śledzie z kurkami w sosie jogurtowym, idealne na Święta.

Przekąski Pyszne wigilijne śledzie z kurkami w sosie jogurtowym, idealne na Święta.

Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Ukraińska
  • Bez glutenu
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Grzyby
  • Kurki
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 3301

do 15 min 15 min
9
SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83
Ciasta

Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

  • Boże Narodzenie
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 422365

do 60 min 60 min
1159
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Chlebek w jajku z cebulą czarownicy

Śniadania Chlebek w jajku z cebulą czarownicy

Polecam.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka

Odsłon: 2725

do 15 min 15 min
23
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Dania główne Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.

  • Owoce
  • Gruszki
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 2341

do 60 min 60 min
9
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

bryssska
bryssska
Przetwory

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Przetwory Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...

  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1336568

> 60 min >60 min
4843
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Dania główne

Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Dania główne Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Szybka i pyszna zapiekanka, którą można zjeść na obiad lub kolację, a także u...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Dorsz
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 21874

do 60 min 60 min
15
Gotujtosam
Gotujtosam
Przekąski

Pyszne wigilijne śledzie z kurkami w sosie jogurtowym, idealne na Święta.

Przekąski Pyszne wigilijne śledzie z kurkami w sosie jogurtowym, idealne na Święta.

Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Ukraińska
  • Bez glutenu
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Grzyby
  • Kurki
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 3301

do 15 min 15 min
9
SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83
Ciasta

Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

  • Boże Narodzenie
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 422365

do 60 min 60 min
1159
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Chlebek w jajku z cebulą czarownicy

Śniadania Chlebek w jajku z cebulą czarownicy

Polecam.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka

Odsłon: 2725

do 15 min 15 min
23
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Dania główne Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.

  • Owoce
  • Gruszki
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 2341

do 60 min 60 min
9
Smaker
REKLAMA
Smaker
Desery
Smaker
Najlepsze Domowe Jagodzianki z dużą ilością jagód – Jagodzianki Babci Ewy
Autor:
UwagaBabciaEwa
> 60 min
> 6 osób

Składniki

na ciasto:
  • porcja na około 12 jagodzianek
  • 480 g mąki pszennej (typ do 450) – około 3 szklanek 250 ml
  • 250 ml letniego mleka – 1 szklanka
  • 30 g drożdży świeżych
  • 60 g cukru – około 5 łyżek
  • 60 g masła – roztopionego i przestudzonego
  • 1 całe jajko 1 żółtko (rozmiar L)
  • szczypta soli
do jagód:
  • 3 szklanki jagód
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
na kruszonkę:
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła o temp pokojowej
  • 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
1

Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około jednej łyżeczki cukru, około 100 ml letniego mleka oraz dwie łyżki mąki. Mieszam łyżką, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować. Jeżeli w kuchni jest chłodno to rozczyn możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.

2

Po 15 minutach: Ciasto możemy przygotować ręcznie, mikserem lub robotem, w każdym przypadku składniki dodajemy w tej samej kolejności. Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto, oprócz masła i mieszam łyżką, gdy składniki wstępnie się połączą dodaję masło i i jeszcze przez chwilę mieszam, tak aby masło połączyło się z ciastem.

3

Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut, ciasto powinno stać się gładkie i lśniące. Ciasta nie naciskam zbyt mocno podczas wyrabiam, ponieważ jest dość delikatne. Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką, miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut. Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.

4

Po 30 minutach ciasto odpowietrzam: Ciasto kilkakrotnie przerabiam (ugniatam) w misce żeby je odpowietrzyć, dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie delikatniejsze. Miskę z ciastem ponownie nakrywam folią i odstawiam w ciepłe miejsce jeszcze na 30 minut.

5

Po 30 minutach: Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką, przerabiam i dzielę na dwie części, z każdego kawałka ciasta formuję wałek i dzielę na 10-12 w miarę równych części. Z każdego kawałka formuję kulkę, nakrywam ściereczką i pozostawiam na 10 minut aby ciasto odpoczęło.

6

Gdy ciasto mam podzielone przygotuję jagody: Do jagód dodaję cukier, mąkę ziemniaczaną i mieszam- jagody są gotowe.

7

Końcowe przygotowanie jagodzianek : Uformowaną kulkę ciasta rozwałkowuję na placuszek, nie za gruby i nie za cienki, jeżeli rozwałkujemy bardzo cienko to podczas pieczenia jagodzianka najprawdopodobniej delikatnie pęknie od góry i wyleje się sok z jagód.

8

Na rozwałkowane ciasto nakładam około 3 łyżek jagód (ilość jagód zależy na jak duży placuszek rozwałkujemy ciasto), brzegi placuszka zbieram do siebie do góry tak jak bym lepiła pieroga i mocno zlepiam ( trzeba to zrobić dość mocno i dokładnie, żeby sok nie wypłyną podczas pieczenia).

9

Uformowaną jagodziankę kładę łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, układam w odstępach około 4 cm bo jeszcze wyrosną. Blachę z jagodziankami nakrywam ściereczką i odstawiam na około 10 minut do wyrośnięcia. Przygotowanie kruszonki: Na blat wysypuję mąkę, masło, cukier i palcami łącze składniki tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.

10

Pieczenie jagodzianek : Przed wstawieniem blachy do piekarnika, jagodzianki maluję mlekiem i posypuję kruszonką.

11

Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na środkową półkę. Jagodzianki piekłam około 25 minut na jasno brązowy kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.

12

Jagodzianki mogą pęknąć od góry lub od spodu, taki urok jagodzianek, więc proszę się tym nie przejmować. Jagodzianki drożdżowe są gotowe można się częstować. Życzę udanych wypieków i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki