Do góry

Desery Przepis na:

najlepsze gofry - jak znad morza

najlepsze gofry - jak znad morza

Autor:

Przepisów i artykułów: 201 Ocena: 3268

Dodano:

Odsłon: 16186

Pyszne, lekkie, chrupiące gofry. Smakują dokładnie jak te robione nad morzem. Polecam!

Składniki

  • 3 szklanki mąki (u mnie aby było zdrowiej - mąka wymieszana pół na pół pszenna z pszenną pełnoziarnistą)
  • 4 jajka - białka i żółtka osobno
  • 1/4 łyżeczki soli, 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 1/2 szklanki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę.
    W osobnej misce mieszamy żółtka z cukrem. Dodajemy wodę i olej i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Miksujemy ponownie. Ubite białka dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Gofry pieczemy 7 minut. Powinno wyjść 16 sztuk. Studzimy najlepiej na kratce aby nie zaparowały od spodu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ekspresjawkuchni 24 września Po wypróbowaniu potwierdzam, że gofry smakują jak znad morza. Przepis jest wg mnie idealny.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karola021 30 czerwca 2017 Ja nie wyobrażam urlopu nad morzem bez gofra z bitą śmietaną, owocami i posypką ;) tak samo jak bez smażonej rybki. Nie ważne ile kosztuje, to jest obowiązkowy punkt ;) A i w domu często odpalam mojego dezala i na deser robię ;) równie chrupiące i pyszne ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń