Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pod koniec stycznia na profilu Smaker.pl na Instagramie zapytaliśmy naszych czytelników o to, jaki byłby najlepszy pączek 2024 roku. Przez tydzień użytkownicy dokonywali wyborów najlepszego nadzienia, sposobu smażenia, udekorowania wypieku, żeby wyłonić najlepszego pączka na tłusty czwartek. Zwyciężył klasyczny polski pączek - z cukrem pudrem, bez dodatków, smażony na oleju i po brzegi nadziany marmoladą różaną. Odkryj sprawdzony przepis.
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20659
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 51
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5189
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20659
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 51
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5189
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Składniki
Przygotowanie najlepszych pączków na tłusty czwartek i nie tylko rozpocznij od zrobienia zaczynu drożdżowego. Do głębszej miski rozkrusz drożdże, wsyp dwie łyżki cukru, utrzyj łyżką do połączenia. Tak roztarte zalej 50 ml ciepłego mleka, wsyp łyżkę mąki pszennej i dobrze wymieszaj. Miskę przykryj ścierką kuchenną, odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie zaczyn powinien pracować i zwiększyć objętość.
W międzyczasie, w głębokiej misce, żółtka z jaj zmiksuj z pozostałym cukrem (aż do jego rozpuszczenia). Powinieneś uzyskać puszystą, jasnożółtą masę. Na końcu dodaj nasionka z przekrojonej laski wanilii.
Następnie powstałą masę jajeczną połącz z wyrośniętym zaczynem drożdżowym. Wsyp pozostałą część mąki (przesianą), odrobinę soli i wlej spirytus. Ciasto wyrób dokładnie - dłońmi ok. 20 minut (nawet gdy będzie klejące - nie dodawaj mąki), ale najlepiej mikserem planetarnym ze specjalnym hakiem (wówczas ok. 10 minut). Do wyrobionego ciasta wlej chłodne, rozpuszczone masło i ponownie wyrób do połączenia składników (do wchłonięcia tłuszczu). Przygotowane ciasto pozostaw w misce, przykryj ścierką kuchenną i odstaw na półtorej godziny, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Po tym czasie wyłóż ciasto na blat kuchenny, krótko wyrabiaj dłońmi (pozbywając się bąbelków powietrza). Podziel je następnie na porcje o wadze 60 g - każdą z nich uformuj w małą kulę. Przełóż na blachę posypaną mąką i przykryj bawełnianą ścierką. Ponownie zostaw do wyrośnięcia (na 30 minut).
Teraz czas usmażyć najlepsze pączki 2024 roku. W głębszym i szerokim garnku nagrzej tłuszcz do 175 stopni. Kilka kulek ciasta (nie wszystkie naraz!) włóż do oleju i smaż przez ok. 2-3 minuty. Obróć na drugą stronę i smaż kolejne 2-3 minuty.
Gdy pączki będą rumiane, wyłów je i połóż na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar oleju. Od razu przełóż konfiturę do rękawa cukierniczego z odpowiednią szprycą i nadziewaj słodycze, póki są gorące.
Gdy całkowicie wystygną, oprósz je większą dawką cukru pudru. Najlepsze pączki 2024 roku już gotowe. Będą z zewnątrz mięciutkie jak poduszeczka, a w środku idealnie wilgotne.