Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pod koniec lutego na profilach Smaker.pl w mediach społecznościowych zapytaliśmy naszych czytelników o to, jaki jest najlepszy pączek 2025 roku. Użytkownicy dokonywali wyborów najlepszego nadzienia i udekorowania wypieku, żeby wyłonić najlepszego pączka na tłusty czwartek. Zwyciężył klasyczny polski pączek - z cukrem pudrem, bez dodatków, smażony na oleju i po brzegi nadziany marmoladą różaną. Odkryj sprawdzony przepis.
Dziś kalorie się nie liczą I na takiego paczka czy nawet dwa można sobie śmi...
Odsłon: 70
Uwielbiam naleśniki z serem, bo zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieci...
Odsłon: 97
Ciasto Werona słusznie kojarzy się z miłością i poświęceniem. Potrzeba trochę...
Odsłon: 3230
Prosty i łatwy przepis na puszyste , smaczne i mięciutkie pączki. Kto raz wy...
Odsłon: 621
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2240
Dziś kalorie się nie liczą I na takiego paczka czy nawet dwa można sobie śmi...
Odsłon: 70
Uwielbiam naleśniki z serem, bo zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieci...
Odsłon: 97
Ciasto Werona słusznie kojarzy się z miłością i poświęceniem. Potrzeba trochę...
Odsłon: 3230
Prosty i łatwy przepis na puszyste , smaczne i mięciutkie pączki. Kto raz wy...
Odsłon: 621
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2240
Składniki
Przygotowanie najlepszych pączków na tłusty czwartek i nie tylko rozpocznij od zrobienia zaczynu drożdżowego. Do głębszej miski rozkrusz drożdże, wsyp dwie łyżki cukru, utrzyj łyżką do połączenia. Tak roztarte zalej 50 ml ciepłego mleka, wsyp łyżkę mąki pszennej i dobrze wymieszaj. Miskę przykryj ścierką kuchenną, odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie zaczyn powinien pracować i zwiększyć objętość.
W międzyczasie, w głębokiej misce, żółtka z jaj zmiksuj z pozostałym cukrem (aż do jego rozpuszczenia). Powinieneś uzyskać puszystą, jasnożółtą masę. Na końcu dodaj nasionka z przekrojonej laski wanilii.
Następnie powstałą masę jajeczną połącz z wyrośniętym zaczynem drożdżowym. Wsyp pozostałą część mąki (przesianą), odrobinę soli i wlej spirytus. Ciasto wyrób dokładnie - dłońmi ok. 20 minut (nawet gdy będzie klejące - nie dodawaj mąki), ale najlepiej mikserem planetarnym ze specjalnym hakiem (wówczas ok. 10 minut). Do wyrobionego ciasta wlej chłodne, rozpuszczone masło i ponownie wyrób do połączenia składników (do wchłonięcia tłuszczu). Przygotowane ciasto pozostaw w misce, przykryj ścierką kuchenną i odstaw na półtorej godziny, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Po tym czasie wyłóż ciasto na blat kuchenny, krótko wyrabiaj dłońmi (pozbywając się bąbelków powietrza). Podziel je następnie na porcje o wadze 60 g - każdą z nich uformuj w małą kulę. Przełóż na blachę posypaną mąką i przykryj bawełnianą ścierką. Ponownie zostaw do wyrośnięcia (na 30 minut).
Teraz czas usmażyć najlepsze pączki 2025 roku. W głębszym i szerokim garnku nagrzej tłuszcz do 175 stopni. Kilka kulek ciasta (nie wszystkie naraz!) włóż do oleju i smaż przez ok. 2-3 minuty. Obróć na drugą stronę i smaż kolejne 2-3 minuty.
Gdy pączki będą rumiane, wyłów je i połóż na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar oleju. Od razu przełóż konfiturę do rękawa cukierniczego z odpowiednią szprycą i nadziewaj słodycze, póki są gorące.
Gdy całkowicie wystygną, oprósz je większą dawką cukru pudru. Najlepsze pączki 2025 roku już gotowe. Będą z zewnątrz mięciutkie jak poduszeczka, a w środku idealnie wilgotne.