Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3795
Dodano: 27.09.2012
Odsłon: 130821
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym na jasną masę. Następnie dodajemy budyń i po łyżce ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do powstałej masy z sera. Herbatniki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wym.25 x 35 cm. Następnie zalewamy masą serową i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min. Po upieczeniu sernika nie wyciągamy od razu z piekarnika, przez 15 min trzymamy przy zamkniętych drzwiczkach, następnie lekko uchylamy i ponownie czekamy 15 min. Po ostudzeniu wkładamy na całą noc do lodówki. Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (15)

EsteraT 14 grudnia 2019Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam ten sernik !!! Wychodzi idealny. Czy ktoś dodawał do tego sernika brzoskwinie? Chyba że może ktoś podesłać przepis na prosty sernik z brzoskwiniami. Dziękuję0 Kto głosował? | Odpowiedz

Wandulka 02 lipca 2017Zgłoś do usunięcia
Najbardziej się wymądrzają te znawczynie ,które nie pieką a ja tyle serników już upiekłam więc wypróbowałam i ten przepis i muszę stwierdzić,że jest prosty i szybki ,ciasto puszyste jak "ptasie mleczko",nie jest za słodki i kalorycznie mi bardzo odpowiada bo nie ma dodatkowego tłuszczu ,polecam gorąco ,pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼8 Kto głosował? | Odpowiedz

efka111 02 lipca 2017Zgłoś do usunięcia
W dotychczasowych przepisach, które z powodzeniem wypróbowywałam, w składnikach na "sernik tradycyjny" występowało masło, jednak postanowiłam wypróbować coś nowego. Efekt pomimo wielkiej staranności i dobrych składników, porażka. Sernik twardy, suchy, niski. Wygląd i smak poprawiłam kładąc na wierzch truskawki zalane 3 galaretkami, trochę pomogło, ale nie ma się czym chwalić. Jeśli to nie pomyłka w składnikach oceniam przepis na mniej niż "0".7 Kto głosował? | Odpowiedz

edziulka 23 grudnia 2016Zgłoś do usunięcia
czy budyn dodawac w proszku czy normalnie ugotowac19 Kto głosował? | Odpowiedz

ilovebakepl 05 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
Ser biały żeby nie było grudek powinno się przepuszczać przez maszynkę 3 x minimum, nigdy nie słyszałam, ze kiedyś gospodynie domowe robiły to mikserem ;)10 Kto głosował? | Odpowiedz

ewisienka22 26 października 2012Zgłoś do usunięcia
dorisek16 - zanim wtrącisz swoje 3 grosze to może byś przeczytał/a całą rozmowę. Alutka50 pisała, że taki sernik robiło się kiedyś- zapewniam: kiedyś się takich nie robiło! :)ilovebakepl - prawdziwy ser wystarczy dobrze utrzeć mikserem, albo pałką- jak komuś się chce :) Ja nie lubię "usztuczniać", ale jak ktoś lubi chemię to jego sprawa :)
8 Kto głosował? | Odpowiedz

ilovebakepl 14 października 2012Zgłoś do usunięcia
ewisienka22: Ja nikomu nie karze kupować sera z wiaderka. Ja nie mam maszynki i jestem narazie na taki skazana :)7 Kto głosował? | Odpowiedz

dorisek16 14 października 2012Zgłoś do usunięcia
Czy niektórzy naprawdę muszą się czepiać? Kiedyś było kiedyś, teraz jest teraz i juz:)13 Kto głosował? | Odpowiedz

ewisienka22 11 października 2012Zgłoś do usunięcia
alutka50, nie pamiętam, żeby kiedyś robiło się serniki z sera w wiaderkach :/ Wszystko musicie na siłę"usztuczniać", jakby nie było normalnego sera, mało Wam jeszcze chemii w jedzeniu?4 Kto głosował? | Odpowiedz

ilovebakepl 09 października 2012Zgłoś do usunięcia
Smak jest o wiele lepszy niż sobie wyobrażacie :)7 Kto głosował? | Odpowiedz