Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo szybki i prosty przepis na wielkanocny klasyk.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16816
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 94
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 313
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 833
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23636
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16816
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 94
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 313
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 833
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23636
Składniki
Zaczynamy od rozpuszczenia masła. Po rozpuszczeniu masła do rondelka od razu wlewamy mleko (schłodzi masło), wbijamy 4 jajka, dodajemy pokruszone drożdże i miód. Wszystko mieszamy,
Do sporej miski wsypujemy 450g mąki pszennej - nie trzeba jej przesiewać, dodajemy sporą szczyptę soli wlewamy zawartość rondelka. Wszystko miksujemy do momentu powstania jednolitego ciasta. Zostawiamy do wyrośnięcia w misce i przykrywamy ściereczką.
Blaszkę smarujemy masłem a następnie oprószamy mąką - dzięki temu nasza babka z łatwością wyjdzie z formy. Przekładamy ciasto do formy tak aby wypełnić ją w 3/5 pojemności. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Pieczemy w 180C przez 35 minut. Po wyjęcie z piekarnika babkę należy wyjąć z formy i położyć na tej zarumienionej części do ostygnięcia. Po wystygnięciu skrawamy górę, obracamy babkę i posypujemy cukrem pudrem. Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu, w którym pokazuję jak wykonać ten przepis krok po kroku. Życzę smacznego!