Do góry

Desery Przepis na:

Najprostsza drożdżowa babka wielkanocna

Najprostsza drożdżowa babka wielkanocna

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 5591

Dodano:

Odsłon: 2992

Bardzo szybki i prosty przepis na wielkanocny klasyk.

Składniki

  • Mąka - 450g
  • Sól - szczypta
  • Mleko - 120ml
  • Masło - 150g
  • Jajko - 4 szt.
  • Drożdże - 50g
  • Miód - 100g
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Najprostsza drożdżowa babka wielkanocna

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od rozpuszczenia masła. Po rozpuszczeniu masła do rondelka od razu wlewamy mleko (schłodzi masło), wbijamy 4 jajka, dodajemy pokruszone drożdże i miód. Wszystko mieszamy,

  2. Do sporej miski wsypujemy 450g mąki pszennej - nie trzeba jej przesiewać, dodajemy sporą szczyptę soli wlewamy zawartość rondelka. Wszystko miksujemy do momentu powstania jednolitego ciasta. Zostawiamy do wyrośnięcia w misce i przykrywamy ściereczką.

  3. Blaszkę smarujemy masłem a następnie oprószamy mąką - dzięki temu nasza babka z łatwością wyjdzie z formy. Przekładamy ciasto do formy tak aby wypełnić ją w 3/5 pojemności. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy ponownie do wyrośnięcia.

  4. Pieczemy w 180C przez 35 minut. Po wyjęcie z piekarnika babkę należy wyjąć z formy i położyć na tej zarumienionej części do ostygnięcia. Po wystygnięciu skrawamy górę, obracamy babkę i posypujemy cukrem pudrem.

    Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu, w którym pokazuję jak wykonać ten przepis krok po kroku.

    Życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń