Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo szybki i prosty przepis na wielkanocny klasyk.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 179
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3941
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 322
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 840
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 179
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3941
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 322
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 840
Składniki
Zaczynamy od rozpuszczenia masła. Po rozpuszczeniu masła do rondelka od razu wlewamy mleko (schłodzi masło), wbijamy 4 jajka, dodajemy pokruszone drożdże i miód. Wszystko mieszamy,
Do sporej miski wsypujemy 450g mąki pszennej - nie trzeba jej przesiewać, dodajemy sporą szczyptę soli wlewamy zawartość rondelka. Wszystko miksujemy do momentu powstania jednolitego ciasta. Zostawiamy do wyrośnięcia w misce i przykrywamy ściereczką.
Blaszkę smarujemy masłem a następnie oprószamy mąką - dzięki temu nasza babka z łatwością wyjdzie z formy. Przekładamy ciasto do formy tak aby wypełnić ją w 3/5 pojemności. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Pieczemy w 180C przez 35 minut. Po wyjęcie z piekarnika babkę należy wyjąć z formy i położyć na tej zarumienionej części do ostygnięcia. Po wystygnięciu skrawamy górę, obracamy babkę i posypujemy cukrem pudrem. Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu, w którym pokazuję jak wykonać ten przepis krok po kroku. Życzę smacznego!