Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto najprostszy przepis na rogaliki, jaki tylko można sobie wymarzyć. Dzięki niemu, pyszną i słodką przekąskę do popołudniowej kawy lub herbaty przygotujesz dosłownie w kilka chwil. To także doskonały przepis do przetestowania wspólnie z dziećmi, gdyż zwijanie i nadziewanie rogalików to naprawdę doskonała zabawa.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 50
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 150
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2825
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4197
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 50
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 150
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2825
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4197
Składniki
Jeśli chcesz zrobić rogaliki z wanilią to nożem wydrąż z niej miąższ.
Przesiej mąkę i połącz ją z cukrami, posiekanymi migdałami i wanilią. Połącz. Dodaj teraz jajko i mleko. Posiekaj zimne masło na mniejsze kawałki, dodaj do pozostałych składników i szybko zagnieć jednolite ciasto.
Podziel ciasto na 3 kule i po owinięciu w folię, umieść każdą z nich w lodówce.
W tym czasie posiekaj drobno czekoladę.
Po 20-30 minutach rozwałkuj każde ciasto na blacie, oprószonym delikatnie mąką. Uformuj koło. Podziel ostrym nożem na trójkąty. Na środku umieść pół łyżeczki posiekanej czekolady. Zawiń trójkąt na kształt rogalika, zaczynając od szerszej krawędzi.
Rogaliki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 10-15 minut.
Oprósz do dekoracji cukrem pudrem albo obtocz ciepłe w tradycyjnym cukrze.