Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto najprostszy przepis na rogaliki, jaki tylko można sobie wymarzyć. Dzięki niemu, pyszną i słodką przekąskę do popołudniowej kawy lub herbaty przygotujesz dosłownie w kilka chwil. To także doskonały przepis do przetestowania wspólnie z dziećmi, gdyż zwijanie i nadziewanie rogalików to naprawdę doskonała zabawa.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1806
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1567
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1536
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1977
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1806
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1567
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1536
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1977
Składniki
Jeśli chcesz zrobić rogaliki z wanilią to nożem wydrąż z niej miąższ.
Przesiej mąkę i połącz ją z cukrami, posiekanymi migdałami i wanilią. Połącz. Dodaj teraz jajko i mleko. Posiekaj zimne masło na mniejsze kawałki, dodaj do pozostałych składników i szybko zagnieć jednolite ciasto.
Podziel ciasto na 3 kule i po owinięciu w folię, umieść każdą z nich w lodówce.
W tym czasie posiekaj drobno czekoladę.
Po 20-30 minutach rozwałkuj każde ciasto na blacie, oprószonym delikatnie mąką. Uformuj koło. Podziel ostrym nożem na trójkąty. Na środku umieść pół łyżeczki posiekanej czekolady. Zawiń trójkąt na kształt rogalika, zaczynając od szerszej krawędzi.
Rogaliki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 10-15 minut.
Oprósz do dekoracji cukrem pudrem albo obtocz ciepłe w tradycyjnym cukrze.