Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek ze śliwkami to smak jesieni. Nasz przepis na ciasto ze śliwkami jest nie tylko najszybszy, ale też najprostszy i najsmaczniejszy. W dosłownie kwadrans możesz wyczarować placek, który po upieczeniu będzie wilgotny i przepyszny.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 66
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 217
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 147
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 66
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 217
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 147
Składniki
Zanim zaczniesz przygotowywać placek ze śliwkami, wyjmij wszystkie potrzebne składniki z lodówki i szafek. Zostaw je na co najmniej 2 godziny na blacie w kuchni. Wszystkie produkty będą mieć jednakową temperaturę, dzięki czemu ciasto wyrośnie lepiej.
Umyj śliwki, pokrój na połówki i usuń z nich pestki.
Jajka i cukier przełóż do miski i ucieraj przez kilka minut przy pomocy miksera lub kuli do ciasta. Nie wyłączaj miksera, zmniejsz obroty na możliwie najmniejsze lub ucieraj masę kulą i jednocześnie wlewaj powoli olej, a następnie dodaj partiami mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia.
Do posmarowanej cienko masłem formy (doskonale sprawdzi się okrągła tortownica o średnicy 20 cm) wylej ciasto.
Przepołowione śliwki ułóż je na cieście skórką do dołu.
Placek śliwkowy piecz w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza przez około godzinę. Podczas pieczenia kontroluj poziom wypieczenia patyczkiem, jeśli będzie suchy, wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, jednak nie wyjmuj od razu ciasta. Zrób to dopiero po około 15 minutach.
Jeśli lubisz, to po przestudzeniu placka, możesz go posypać delikatnie cukrem pudrem.