Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Nakrapiane łakotki"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2514
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 321
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 188
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 747
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2514
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 321
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 188
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 747
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj zimne masło, cukier puder oraz mielony mak. Wbij jajko. Na koniec do składników ciasta dodaj szczyptę przyprawy korzennej do piernika.
zarób nożem, a następnie szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż do lodówki na minimum 30 minut, aby ciasto schłodziło się.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Palcami odrywaj niewielkie kawałki ciasta, formuj z nich kulki. Każdą kulkę rozpłaszcz lekko na blasze do pieczenia. Piecz ciasteczka ok. 15 minut w temp. 180 st.
Połowę ciasteczek posmaruj marmoladą, sklej z resztą. Czekoladę połam na kawałki, rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Polej gotowe łakotki, wystudź.
czas ok. 45 min; sztuka – 210 kcal, cena 2,30 złŹródło: Świat kobiety