Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4660
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12617
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5710
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7143
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4660
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12617
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5710
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7143
Składniki
Białko ubijamy z cukrem i odrobiną soli na pianę. Dodajemy pianę do mleka zmieszanego z mąką, uzyskując ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Z przygotowanego ciasta możemy przygotować tradycyjne naleśniki lub okrągłe racuszki.
Aby zrobić racuszki, na patelni ustawiamy okrągłe wysokie foremki, do których łyżką wlewamy ciasto naleśnikowe. Po kilku minutach w ciasto wtykamy pianki i smażymy dalej przez około minutę. Następnie, przy pomocy noża delikatnie oddzielamy racuchy od foremki, przekładamy je do brytfanki i wsadzamy na około 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 190°C.
Amatorzy cienkiego ciasta mogą usmażyć tradycyjny, cienki naleśnik. Po zdjęciu z patelni układamy na nim pianki i zawijamy. Tak przygotowany rulonik, ozdobiony z wierzchu piankami, również wkładamy na około 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C.
Po wyjęciu racuszków i naleśników z piekarnika układamy je na talerzu, który można udekorować kroplami rozpuszczonej czekolady i kolorowymi żelkami