Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie naleśniki orzechowe mają troszkę ciemniejszy kolor niż te tradycyjne i trzeba do nich dać troszkę więcej cukru, ale za to są bardzo smaczne.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3722
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2056
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5474
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5510
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3722
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2056
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5474
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5510
Składniki
Do miski przesiałam mąkę tortową. Wlałam mleko i wbiłam jajko. Dosypałam zmielone orzechy włoskie, cukier waniliowy i cukier kryształ. Wlałam łyżkę oleju i zmiksowałam wszystko na gładkie ciasto. Na koniec do ciasta dolałam wodę, ale jeśli ciasto wyjdzie wam rzadkie to można ten krok pominąć. Ciasto powinno mieć konsystencję jak przy tradycyjnych naleśnikach, powinno być lejące ale lekko gęstawe, mniej więcej konsystencji śmietany 30%. Gotowe ciasto odstawiłam na kilkanaście minut by trochę odpoczęło i się przegryzło. Na małej patelni rozgrzewałam porcje oleju, ok. 0,5 łyżki na każdy naleśnik i nalewałam porcje ciasta rozprowadzając je po całej patelni. Naleśniki smażyłam z obu stron na rumiano i zdejmowałam na talerz. Biały ser przełożyłam do miski. Użyłam sera chudego w kostce, który był już zmielony. Zwykły twaróg można zmielić na raz w maszynce do mięsa lub można też użyć gęstego sera sernikowego. Do sera dospałam zmielone orzechy włoskie oraz obydwa rodzaje cukru i wszystko wymieszałam dokładnie łyżką aż składniki się ze sobą połączyły. Serem smarowałam naleśniki i zwijałam je w koperty. Można również zwijać w ruloniki czy rogaliki. Gotowe naleśniki ułożyłam z powrotem na patelni i obsmażyłam z obu stron aby naleśniki nabrały fajnej chrupiącej skórki. Przed podaniem oprószyłam jeszcze leciutko cukrem pudrem. Do takich naleśników doskonale będzie też pasowała roztopiona mleczna lub gorzka czekolada, którą można polać lekko naleśniki