Do góry

Desery Przepis na:

Naleśniki orzechowe z serem

Naleśniki orzechowe z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 493 Ocena: 3953

Dodano:

Odsłon: 1045

Takie naleśniki orzechowe mają troszkę ciemniejszy kolor niż te tradycyjne i trzeba do nich dać troszkę więcej cukru, ale za to są bardzo smaczne.

Składniki

  • ok. 1 i 1/4szkl. mąki tortowej
  • 1 jajko
  • ok. 1 i 1/4szkl. mleka
  • 1/4szkl. wody mineralnej niegazowanej
  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 1 łyżka oleju
  • Farsz:
  • ok. 300g białego sera zmielonego
  • 3 łyżeczki zmielonych orzechów włoskich
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 2-3 łyżeczki zwykłego cukru
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Naleśniki orzechowe z serem

Przygotowanie

  1. Do miski przesiałam mąkę tortową. Wlałam mleko i wbiłam jajko. Dosypałam zmielone orzechy włoskie, cukier waniliowy i cukier kryształ. Wlałam łyżkę oleju i zmiksowałam wszystko na gładkie ciasto. Na koniec do ciasta dolałam wodę, ale jeśli ciasto wyjdzie wam rzadkie to można ten krok pominąć. Ciasto powinno mieć konsystencję jak przy tradycyjnych naleśnikach, powinno być lejące ale lekko gęstawe, mniej więcej konsystencji śmietany 30%. Gotowe ciasto odstawiłam na kilkanaście minut by trochę odpoczęło i się przegryzło. Na małej patelni rozgrzewałam porcje oleju, ok. 0,5 łyżki na każdy naleśnik i nalewałam porcje ciasta rozprowadzając je po całej patelni. Naleśniki smażyłam z obu stron na rumiano i zdejmowałam na talerz. Biały ser przełożyłam do miski. Użyłam sera chudego w kostce, który był już zmielony. Zwykły twaróg można zmielić na raz w maszynce do mięsa lub można też użyć gęstego sera sernikowego. Do sera dospałam zmielone orzechy włoskie oraz obydwa rodzaje cukru i wszystko wymieszałam dokładnie łyżką aż składniki się ze sobą połączyły. Serem smarowałam naleśniki i zwijałam je w koperty. Można również zwijać w ruloniki czy rogaliki. Gotowe naleśniki ułożyłam z powrotem na patelni i obsmażyłam z obu stron aby naleśniki nabrały fajnej chrupiącej skórki. Przed podaniem oprószyłam jeszcze leciutko cukrem pudrem. Do takich naleśników doskonale będzie też pasowała roztopiona mleczna lub gorzka czekolada, którą można polać lekko naleśniki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń