Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki z jabłkami to proste i szybkie do przygotowania danie, które idealnie sprawdzi się na śniadanie lub deser. Ciasto naleśnikowe przyrządzone według tego przepisu będzie wyjątkowo miękkie i puszyste, a dodatki w postaci karmelizowanego jabłka i szczypty cynamonu, sprawią, że każdy kęs będzie prawdziwą chwilą przyjemności.
Patelnia, nóż, deska do krojenia, łopatka do przerzucania naleśników
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4076
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11175
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6416
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5437
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13408
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5173
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4076
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11175
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6416
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5437
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13408
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5173
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Do większej miski dodaj mąkę, brązowy cukier, szczyptę soli oraz roztopione masło i wymieszaj razem z żółtkami. Miksuj przez kilka minut do uzyskania gładkiej masy.
Ubij białka jaj na sztywną pianę, a następnie dodaj do przygotowanej masy na naleśniki.
Na rozgrzanej patelni z dwiema łyżkami oleju przelej ciasto naleśnikowe. Smaż cienkie naleśniki z obu stron do lekkiego zbrązowienia. Przygotowane naleśniki odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj nadzienie z jabłek. Obierz jabłka ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię lub do rondelka wsyp 3-4 łyżki cukru oraz dodaj masło i podsmażaj na średnim ogniu do połączenia się składników.
Na patelnię dorzuć jabłka i przesmażaj z masłem oraz cukrem. Dodaj również płaską łyżeczkę cynamonu (opcjonalnie, ale dodaje niesamowitego aromatu). Długość smażenia uzależniona jest od tego, jakie mamy jabłka, smażymy do momentu, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Dodatkowo dodaj łyżeczkę miodu, wymieszaj z jabłkami i smaż przez kolejne dwie minuty.
Naleśniki przełóż na pół i powkładaj farsz z jabłek do środka, a następnie złóż raz jeszcze na pół, aby powstały kształtne trójkąty. Resztę jabłek wyłóż na naleśniki.