Do góry

Desery Przepis na:

Naleśniki z jabłkiem

Naleśniki z jabłkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2275 Ocena: 50052

Dodano:

Odsłon: 216

Tym razem wersję naleśników robimy na maślance. Nasza znajoma Olena pokazała nam jak je wykonywać. Są niebywale delikatne w smaku, a dodatek prażonych jabłek z nutą cynamonu, dodaje im zdecydowanego charakteru.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta mielonej kurkumy
  • 1 szczypta mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • Prażone jabłka:
  • 800 g słodkich jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła klarowanego
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Naleśniki z jabłkiem

Przygotowanie

  1. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy maślankę, mleko, olej, szczyptę soli, szczyptę kurkumy, kardamonu i ksylitol. Blendujemy do momentu, kiedy nie będzie grudek. Odstawiamy na 30 minut.
    Naleśniki smażymy na oleju kokosowym, z obu stron na rumiano.

    W tym czasie jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, prażymy na maśle klarowanym. Pod koniec dodajemy cynamon (ilość zależy od preferencji smakowych). My chociaż uwielbiamy cynamon, staraliśmy się delikatnie podkreślić jego aromat.

    Naleśniki cienko smarujemy jabłkami, zawijamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 13 maja Pycha!A ja tak dawno naleśniczków nie jadłam:( Muszę zrobić z Twojego przepisu:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń