Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Któż z nas nie lubi naleśników? Kochamy te pulchne i te cienkie...Tyle preferencji ile jest osób. Każdemu z nas jednak kojarzą się z miłym deserem, który robiła nam babcia, czy mama. W tym przepisie będą one nieco cieńsze i przypominające francuskie "crepes", które są wyjątkowo delikatne, ale o bardzo charakterystycznym smaku. Zrównoważona będzie konsystencja z grubością naleśnika, a dzięki temu będą jeszcze bardziej puszyste, Z serkiem mascarpone, który jest kremowy i delikatny w smaku, stworzą fantazyjne zestawienie ze słodko-kwaśnymi malinami. To szybki w wykonaniu i bardzo efektywny deser idealny na każdą okazję.
Paletnia, miska, łyżka
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 420
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 122
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 43
Babka z tego przepisu jest smaczna, mięciutka oraz wilgotna. Polecam !
Odsłon: 58
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 24
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 61
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 420
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 122
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 43
Babka z tego przepisu jest smaczna, mięciutka oraz wilgotna. Polecam !
Odsłon: 58
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 24
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 61
Składniki
Przygotuj średniej wielkości miskę i wbij do niej: mąkę, mleko, wodę gazowaną, jajko oraz dodaj szczyptę soli. Dodaj również masło, które już nieco zmiękło. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą.
Na rozgrzanej patelni połóż masło, w taki sposób, aby przykryło całą patelnię wraz z bokami patelni. Nie musi być to gruba warstwa.
Na tak przygotowaną patelnię przelej niezbyt dużą ilość ciasta, naleśniki muszą być cienkie, więc dosłownie na przykrycie powierzchni patelni. Smaż naleśniki z oby stron na piękny, złocisty kolor.
Przygotuj masę z mascarpone i cukrem pudrem. Może być również zwykły cukier, ale zachowuje on nieco inną strukturę, więc ten cukier będzie bardziej delikatny w smaku.
Naleśnik wysmaruj serkiem mascarpone i dodaj maliny, możesz je nieco poucierać widelcem, ale nie jest to konieczne. Zroluj naleśniki lub zrób z nich trójkąty (przedzielając na pół i raz jeszcze na pół).
Tak przygotowane naleśniki możesz udekorować malinami, bitą śmietaną lub syropem klonowym.