Do góry

Desery Przepis na:

Naleśniki z serem i nutką wiśniową

Naleśniki z serem i nutką wiśniową

Autor:

Przepisów i artykułów: 498 Ocena: 3594

Dodano:

Odsłon: 111

Tradycyjne naleśniki z farszem z puszystego sera twarogowego z odrobiną soku wiśniowego /ja użyłam takiego bezpośrednio wyciśniętego z wiśni/. Dobre na deser lub śniadanie.

Składniki

  • naleśniki:
  • jajka 2 szt
  • mleko 1 szklanka
  • woda mineralna 1 szklanka
  • mąka ok.3 szklanki
  • cukier 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • sól 1 szczypta
  • farsz:
  • ser puszysty twarogowy 20 dag
  • sok wiśniowy 3 łyżki
  • cukier puder do smaku
  • olej do smażenia
  • wiśnie do dekoracji
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wodę mineralną, mleko, jajka, sól, cukier miksujemy i dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Odstawiamy na 15 min.
    Serek puszysty twarogowy śmietankowy /taki w wiaderku/ ucieramy z cukrem pudrem i sokiem wiśniowym na jednolitą masę /taka ilość soku wiśniowego by farsz był łatwy do rozsmarowania ale nie spływał z naleśników/.
    Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, smażymy na nim naleśniki i odstawiamy do wystudzenia żeby farsz się nie roztopił.
    Na naleśniki nakładamy porcje masy serowej, zwijamy w rulon, polewamy kilkoma kroplami soku wiśniowego i dekorujemy wiśniami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń