Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nadchodzi sezon na truskawki, proponujemy więc skromny i smaczny deser -naleśniki z serkiem waniliowym oraz truskawkami, polane sosem truskawkowym, posypane cukrem pudrem. Delicje dla dzieci i dorosłych!
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 357
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 357
Składniki
Do dużej miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dajemy szczyptę soli. Rozbijamy masę dokładnie rózgą. Następnie wsypujemy mąkę i sodę oczyszczoną. Łączymy całość doskonale i odstawiamy na bok na 15-20 minut. Ciasto naleśnikowe ma trochę „odpocząć”. W tym czasie myjemy truskawki, kilka odkładamy i kroimy na ćwiartki. Resztę miksujemy z cukrem, aby powstał sos. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki. Gotowe naleśniki wypełniamy serkiem waniliowym, składamy na pół, posypujemy kawałkami truskawek i cukrem pudrem. Na koniec polewamy sosem truskawkowym. Pyszny deser gotowy!