Do góry

Desery Przepis na:

Naleśniki z serkiem Danio i świeżymi malinami:

Naleśniki z serkiem Danio i świeżymi malinami:

Autor:

Przepisów i artykułów: 338 Ocena: 2736

Dodano:

Odsłon: 3625

Przepadają za nimi dzieci ale i starsi chętnie po nie sięgają. Ciasto naleśnikowe jest niezwykle delikatne i smaczne.

Składniki

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • odrobina cukru i soli
  • 1 duże, całe jajko
  • 2 łyżki oleju
  • Farsz:
  • 2 serki Danio XXL (po 220 g każdy)
  • 1 szklanka malin
  • Dodatkowo:
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 szklanki świeżych malin
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. NALEŚNIKI Z SERKIEM DANIO I MALINAMI:

    Ciasto naleśnikowe:
    ------------------------ ----
    1 szklanka wody gazowanej
    1 szklanka mleka
    odrobina soli i cukru
    1 duże, całe jajko
    2 łyżki oleju
    Mąki tyle, by ciasto miało gęstość słodkiej śmietany.
    Do miski wlewamy mleko i wodę gazowaną, wbijamy jajko, dodajemy sól i cukier. Stopniowo dodajemy mąkę cały czas miksując. Kiedy uzyskamy ciasto o gęstości słodkiej śmietany, dodajemy olej.
    Tak przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny by gluten w mące nabrał siły.
    Smażymy prawie bez tłuszczu. Można posmarować patelnię pędzlem umoczonym w oleju.
    Warstwa naleśnika powinna być cienka jak papier.
    Usmażone naleśnik podajemy gorące lub układamy jeden na drugim i po ostygnięciu przykrywamy folią by brzegi zmiękły i się nie kruszyły.
    Przed podaniem ponownie podgrzewamy każdy na rozgrzanej patelni.



    Serki przełożyć do miski, delikatnie wymieszać z malinami. Każdy naleśnik posmarować przygotowanym farszem. Zwijać w roladki. Przeciąć po skosie . Ułożyć na talerzu , oprószyć cukrem pudrem i udekorować malinami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maniek1803 15 sierpnia Nie używam miksera, ciasto wyrabiam ręcznie rózgą, a jajko dodaję na sam koniec, jak ciasto będzie już bez "grudek", gładkie. Polecam ten sposób ponieważ w usmażonym naleśniku nie ma otworków a później nie wycieka farsz. Do smarowania patelni polecam stary sprawdzony sposób - słoninkę. Pozdrawiam i życzą kulinarnych sukcesów

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń