Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki z sosem pomarańczowym to klasyczny deser kuchni francuskiej, który podbija serce każdego, kto go tylko spróbuje. Choć jego przygotowanie nie należy do najprostszych, warto go przygotować, a będzie gościł na twoim stole znacznie częściej.
garnek, patelnia, miska
Polecam.
Odsłon: 1203
Coś pysznego. Polecam.
Odsłon: 342
Grzyby zebrane przez moje dzieci i oto z tych grzybów zapasy grzybów suszonych.
Odsłon: 166
Polecam.
Odsłon: 1203
Coś pysznego. Polecam.
Odsłon: 342
Grzyby zebrane przez moje dzieci i oto z tych grzybów zapasy grzybów suszonych.
Odsłon: 166
Składniki
Masło rozpuść i ostudź.
W misce rozbełtaj jajka z mlekiem. Dodaj mąkę na przemian z wodą, cały czas mieszając.
Dodaj cukier, roztopione masło, sól i skórkę pomarańczową. Ponownie wymieszaj, a następnie odstaw na 30 minut.
Patelnię delikatnie posmaruj masłem i rozgrzej ją na średnim ogniu. Nakładaj po chochelce ciasta i rozprowadzaj. Naleśniki smaż na złoty kolor po 1-2 minuty z każdej strony.
Gotowe naleśniki odkładaj warstwowo na talerz. Najlepiej przechowuj w lekko nagrzanym piekarniku, by zachowały ciepło.
Przygotuj sos.
Do garnka wsyp cukier i zacznij go podgrzewać, nie mieszając. Gdy nabierze złotego koloru, dołóż pokrojone w kostkę masło i dobrze ubij ze sobą.
Dolej sok z pomarańczy. Wymieszaj i pozostaw na średnim ogniu do zredukowania.
Wlej likier pomarańczowy. Następnie sos powinno się sflambirować, czyli podpalić. Możesz jednak pominąć ten krok, ale pamiętaj, że w daniu będzie się znajdowały resztki alkoholu, które nie odparowały zupełnie.
Całość podgrzewaj dalej przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Złóż naleśniki.
Naleśniki złóż na ćwiartki i wkładaj po 4 sztuki na patelnię z sosem. Podgrzej je w płynie, a następnie odwróć i posyp odrobiną skórki pomarańczowej. Gotowe danie odkładaj na talerz.
W pozostałym na patelni sosie podsmażaj kolejne partie naleśników aż do wykończenia składników.
Naleśniki z sosem pomarańczowym podawaj na ciepło.