Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te pyszne czekoladowe batoniki to tradycyjny przysmak Kanadyjczyków, którego historia sięga lat 60. ubiegłego wieku. Mają prosty skład, szybko się je robi - bo bez pieczenia, i wybornie smakują do kawy.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 415
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 191
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 122
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 84
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2714
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 415
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 191
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 122
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 84
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2714
Składniki
Masło topimy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier oraz kakao, mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia. Do lekko ostudzonej masy kakaowej dodajemy roztrzepane jajko. Intensywnie mieszamy.
Do masy dodajemy pokruszone herbatniki, wiórki kokosowe, pokrojone płatki migdałowe oraz posiekane orzechy. Mieszamy. Masę przekładamy na blachę - najlepiej 23x25 cm - uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy budyń w proszku oraz śmietankę 30 proc., miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Białą masę przekładamy na ciemną masę.
Masło topimy w kąpieli wodnej razem z czekoladą połamaną na kawałki. Chwilę studzimy i polewamy masę. Wierzch posypujemy orzechami. Blachę wkładamy do lodówki na 2-4 godzin. Po tym czasie masę można kroić w kostkę i podawać do kawy.