Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te pyszne czekoladowe batoniki to tradycyjny przysmak Kanadyjczyków, którego historia sięga lat 60. ubiegłego wieku. Mają prosty skład, szybko się je robi - bo bez pieczenia, i wybornie smakują do kawy.
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2173
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 393
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 807
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17298
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2173
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 393
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 807
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17298
Składniki
Masło topimy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier oraz kakao, mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia. Do lekko ostudzonej masy kakaowej dodajemy roztrzepane jajko. Intensywnie mieszamy.
Do masy dodajemy pokruszone herbatniki, wiórki kokosowe, pokrojone płatki migdałowe oraz posiekane orzechy. Mieszamy. Masę przekładamy na blachę - najlepiej 23x25 cm - uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy budyń w proszku oraz śmietankę 30 proc., miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Białą masę przekładamy na ciemną masę.
Masło topimy w kąpieli wodnej razem z czekoladą połamaną na kawałki. Chwilę studzimy i polewamy masę. Wierzch posypujemy orzechami. Blachę wkładamy do lodówki na 2-4 godzin. Po tym czasie masę można kroić w kostkę i podawać do kawy.