Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 1650
Dodano: 17.02.2011
Odsłon: 54297
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Ze składników na ciasto zagnieść szybko kruche ciasto. Podzielić na 4 części. Z papieru do pieczenia wyciąć 4 krążki o średnicy 26 cm. na papierze wałkujemy kolejno 4 cz. ciasta. Piec na złoty kolor w 180 stopni.
Żółtka i mąkę rozmieszać dokładnie w 1,5 szklanki mleka, tak aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące mleko wlewamy rozmieszaną z żółtkami mąkę. Gotować zgęstnieje.
Gorącym budyniem przekładamy placki. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. Ciasto najlepsze jest na drug lub trzeci dzień.
Na skróty
Komentarze do przepisu (15)

poczatkujaca87 18 stycznia 2013Zgłoś do usunięcia
wyglada jak kremowka az slinka cieknie ... :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 27 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Bardzo mi się podoba ten przepis. Wydaje się prosty i mało pracochłonny . Wrzucam do przetestowania . Jak zrobię i zdegustuję to ocenię . Dziękuję i pozdrawiam .0 Kto głosował? | Odpowiedz

listek 11 grudnia 2011Zgłoś do usunięcia
Zwykła, 18 %.1 Kto głosował? | Odpowiedz

sandra1 05 grudnia 2011Zgłoś do usunięcia
śmietana tylko ilu procentowa ??0 Kto głosował? | Odpowiedz

listek 21 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Dziwię się jadzia88, że ci nie wyszło, bo tak jak napisałam na wstępie ciasto to jest na tyle tanie proste i nieskomplikowane, że można je robić nie tylko od święta ale i zupełnie bez okazji. To, które jest na zdjęciu, pomagała mi robić moja 6 - letnia córka. Ciasto( surowe) jest miękkie i bez problemu się wałkuje a najlepsze jest na drugi (lub jeśli wcześniej nie zniknie) na trzeci dzień. No ale o gustach się nie dyskutuje, zwłaszcza kulinarnych.3 Kto głosował? | Odpowiedz

jadzia88 21 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
szkoda zachodu ,mi nie wyszloo, masa ujdzie w tłumie ale ciasto masakra!!!!!! więcej nerwów przy tym zjadlam0 Kto głosował? | Odpowiedz

bluetta1 20 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Muszę je zrobić .... uwielbiam to ciasto.;)Pzdrawiam..0 Kto głosował? | Odpowiedz

alik 19 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Wydawalo by sie, ze jest to takie banalne ciasto.... ale zrobilam i jest godne polecenia :) Bardzo dobre. A ciasto kruche ma warstwy faktycznie troszeczke (!) jak francuskie.2 Kto głosował? | Odpowiedz

ulao 18 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
ciekawy przepis .... mysle ze to kruche ciasto ( skoro jest bez jajek ) to przypomina w smaku ciasto francuzkie :)napewno wyprubuje .
0 Kto głosował? | Odpowiedz

babciaaneczka 17 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Wszystko dobrze, tylko napoleonka jest z ciasta francuskiego0 Kto głosował? | Odpowiedz