Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienite ciasto bez pieczenia dla miłośników kremu budyniowego.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33205
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9708
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2186
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4182
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 928
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33205
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9708
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2186
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4182
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 928
Składniki
Do garnuszka wlewam dwie szklanki mleka i rozpuszczam w nim mąkę oraz budynie, tak aby powstała jednolita masa (nie może być grudek). Pozostałe mleko zagotowuję z cukrem w osobnym garnku. Do gotującego się mleka wlewam rozpuszczony budyń i mąkę. Masę gotuję na małym ogniu, cały czas mieszając, aż całkowicie zgęstnieje. Garnek ściągam z palnika, przykrywam folią i pozostawiam do ostygnięcia.
Gdy budyń całkowicie wystygnie, zabieram się do przygotowania kremu. Miękkie masło wrzucam do miski i miksuję ze szczyptą soli, aż powstanie gładka, puszysta piana. Następnie do miksującego się masła dodaję budyń. Robię to stopniowo za pomocą łyżki. UWAGA!!! Jeśli wierzch budyniu, mimo przykrycia go folią, zeschnie, zrobi się gruby i grudkowaty, to tę warstwę wyrzucam.
Dno blachy wykładam papierem do pieczenia, a na jego powierzchni układam herbatniki. Na warstwę ciastek wykładam krem, a na nim kolejną warstwę. Blachę owijam folią i wkładam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.