Do góry

Desery Przepis na:

Napoleonka na krakersach

Napoleonka na krakersach

Autor:

Przepisów i artykułów: 482 Ocena: 3569

Dodano:

Odsłon: 10350

Napoleonka bez pieczenia, ale na słonych krakersach, czyli bardzo tradycyjną jej wersję. Taka napoleonka jest pyszna. Słodki krem i cukier puder którym jest posypane ciasto idealnie uzupełnia się ze słonymi ciastkami. Taka wersja napoleonki jest bardzo prosta do zrobienia i bardzo szybka. Robi się ją zaledwie w kilkanaście minut.

Składniki

  • 1 paczka krakersów ok. 180g
  • 1litr mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 4 żółtka
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 cukry waniliowe po 16g
  • 3/4szkl. cukru
  • 200g masła
  • cukier puder do oprószenia
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Napoleonka na krakersach

Przygotowanie

  1. Blaszkę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam ciastka jedno przy drugim. 500ml mleka wlałam do miski i wsypałam do niego proszek budyniowy, mąkę pszenną tortową i dodałam żółtka. Wszystko zmiksowałam mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostałe mleko wlałam do garnka. Włożyłam masło, wsypałam cukier zwykły i waniliowy i zagotowałam. Na gotujące się mleko wlałam przygotowaną mieszaninę i ciągle mieszając gotowałam budyń aż dobrze zgęstniał. Gorący budyń od razu po ugotowaniu wylałam na przygotowany spód z ciastek. Na budyniu ułożyłam drugą warstwę ciastek jeden przy drugim. Ciasto odstawiłam do wystygnięcia a następnie wstawiłam do lodówki do schłodzenia. Ciasto jest dobre po około kilku godzinach chłodzenia. Przed podaniem ciasto oprószyłam cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń