Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Napoleonka bez pieczenia, ale na słonych krakersach, czyli bardzo tradycyjną jej wersję. Taka napoleonka jest pyszna. Słodki krem i cukier puder którym jest posypane ciasto idealnie uzupełnia się ze słonymi ciastkami. Taka wersja napoleonki jest bardzo prosta do zrobienia i bardzo szybka. Robi się ją zaledwie w kilkanaście minut.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15210
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1276
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1395
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15210
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1276
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1395
Składniki
Blaszkę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam ciastka jedno przy drugim. 500ml mleka wlałam do miski i wsypałam do niego proszek budyniowy, mąkę pszenną tortową i dodałam żółtka. Wszystko zmiksowałam mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostałe mleko wlałam do garnka. Włożyłam masło, wsypałam cukier zwykły i waniliowy i zagotowałam. Na gotujące się mleko wlałam przygotowaną mieszaninę i ciągle mieszając gotowałam budyń aż dobrze zgęstniał. Gorący budyń od razu po ugotowaniu wylałam na przygotowany spód z ciastek. Na budyniu ułożyłam drugą warstwę ciastek jeden przy drugim. Ciasto odstawiłam do wystygnięcia a następnie wstawiłam do lodówki do schłodzenia. Ciasto jest dobre po około kilku godzinach chłodzenia. Przed podaniem ciasto oprószyłam cukrem pudrem.