Do góry

Desery Przepis na:

Napoleonki, kremówki z kremem budyniowym

Napoleonki, kremówki z kremem budyniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1427 Ocena: 18420

Dodano:

Odsłon: 6518

Napoleonki, inaczej kremówki z kremem budyniowym bez pieczenia. Ciastka są wykonane z krakersów i masy budyniowej. Są bardzo proste w wykonaniu.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 450 1 szklanka (250 ml)
  • budyń waniliowy 1 opakowanie
  • żółtka jaj kurzych 4 szt.
  • mleko 1 litr
  • cukier trzcinowy 1 szklanka (200 ml)
  • cukier waniliowy 32 g
  • masło 82% 200 g
  • krakersy 170 g
  • cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie kremu:

    W 500 ml mleka mieszamy szklankę mąki, budyń i 4 żółtka. Mieszamy dokładnie żeby nie było żadnych grudek. Pozostałe 500 ml mleka zagotowujemy z cukrami i masłem. Gdy masło rozpuści się z cukrem i zacznie się gotować powolutku wlewamy wymieszaną mąkę z budyniem i żółtkami, cały czas mieszamy. Mieszamy do momentu zgęstnienia kremu, musimy uważać żeby masa budyniowa nie przypaliła się.

  2. Wykonanie kremówek:

    Blaszkę o wymiarach 24x28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wyłożonej papierem formy przykrywamy warstwą z krakersów, pamiętając ułożenie ciastek, bo będziemy musieli w ten sam sposób ułożyć wierzchnią warstwę krakersów.

  3. Ciepłą masę wykładamy do przygotowanej formy. Równomiernie rozkładamy. Przykrywamy wierzch krakersami w ten sam sposób jak pierwszą warstwę.

  4. Studzimy, ostudzoną formę wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

  5. Po tym czasie kroimy w kawałki, oprószamy cukrem pudrem.

  6. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń