Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kakaowy biszkopt z pyszną, delikatną pianką o smaku nesquika. Ciasto wymyślone specjalnie dla mojego syna, który ma bzika na punkcie nesquika:)
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18243
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2072
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4075
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 676
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 341
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18243
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2072
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4075
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 676
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 341
Składniki
Biszkopt: ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając, następnie dodajemy kolejno po 1 żółtku. Ubijamy na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy kakao i mieszamy. Wylewamy na wysmarowaną tłuszczem tortownicę o średnicy 26 cm i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia.
Mleko podgrzewamy i mieszamy z 5 łyżkami kakao. Odstawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu schładzamy jeszcze trochę w lodówce. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystygnięcia.
Do schłodzonego kakao dodajemy śnieżki i miksujemy na najwyższych obrotach do ubicia. Następnie dodajemy tężejącą żelatynę i dokładnie mieszamy. Wylewamy na biszkopt, obsypujemy odrobiną kakao i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie kroimy i zajadamy, smacznego:)