Do góry

Desery Przepis na:

Nesquik

Nesquik

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4253

Dodano:

Odsłon: 23217

Kakaowy biszkopt z pyszną, delikatną pianką o smaku nesquika. Ciasto wymyślone specjalnie dla mojego syna, który ma bzika na punkcie nesquika:)

Składniki

  • Na biszkopt: 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • Na piankę: 800 ml mleka
  • 5 pełnych łyżek kakao nesquik
  • 4 śmietanki śnieżka na mleko
  • 20 g żelatyny
  • 1/2 szklanki wody
  • Ponadto: odrobina kakao do posypania góry
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Nesquik

Przygotowanie

  1. Biszkopt: ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając, następnie dodajemy kolejno po 1 żółtku. Ubijamy na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy kakao i mieszamy.
    Wylewamy na wysmarowaną tłuszczem tortownicę o średnicy 26 cm i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia.

  2. Mleko podgrzewamy i mieszamy z 5 łyżkami kakao. Odstawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu schładzamy jeszcze trochę w lodówce.
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystygnięcia.

  3. Do schłodzonego kakao dodajemy śnieżki i miksujemy na najwyższych obrotach do ubicia. Następnie dodajemy tężejącą żelatynę i dokładnie mieszamy. Wylewamy na biszkopt, obsypujemy odrobiną kakao i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
    Po tym czasie kroimy i zajadamy, smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń