Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trochę zmieniona wersja tradycyjnego sernika.
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 47
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 47
Składniki
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wlewamy do dużej miski, wsypujemy cukier puder, cukier wanilinowy i miksujemy. Dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy, aż cukry się rozpuszczą. Do masy wsypujemy budyń, proszek do pieczenia i stopniowo dodajemy twaróg (po 1 łyżce), ciągle miksując. Na koniec wsypujemy powoli kaszę mannę tak, aby nie zrobiły się grudki, miksujemy.
W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Obieramy mandarynki i dzielimy je na cząstki, każdą z nich przekrajamy na pół. Obtaczamy kawałki owocu w mące pszennej.
Ubite białka oraz mandarynki przekładamy do miski z masą serową i mieszamy całość łyżką, aż do połączenia składników (staramy się mieszać delikatnie i możliwie jak najkrócej, żeby ciasta nie straciło puszystości).
Blachę do ciasta (ja użyłam blachy o wymiarach 33x12cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę serową. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 50-60 minut, w temp. 160 stopni. W czasie pieczenia najlepiej nie otwierać piekarnika, ponieważ wtedy ciasto opadnie. Po upływie czasu pieczenia, piekarnik wyłączyć, ale ciasto pozostawić w środku (można lekko uchylić drzwiczki piekarnika).