Do góry

Desery Przepis na:

Niebiańskie ciasto z jeżynami

Niebiańskie ciasto z jeżynami

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 234

Dodano:

Odsłon: 4530

Ciasto składa się z puszystego biszkoptu i warstwy budyniowo-galaretkowej. Jeżyny zostały zalane truskawkowo-waniliową przeźroczystą galaretką. Całość idealnie się komponuje. Polecam zrobić takie ciacho do kawy.

Składniki

  • Biszkopt:
  • - 4 jajka
  • - 0,5 szklanki cukru
  • - 0,5 szklanki mąki tortowej
  • - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • budyń:
  • - 1 opakowanie budyniu
  • - 2 szklanki mleka
  • - 2 łyżki cukru
  • - 1 galaretka niebieska o smaku wieloowocowym
  • warstwa jeżynowa:
  • - 1 galaretka przeźroczysta o smaku truskawkowo-waniliowym
  • - 2 szklanki gorącej wody
  • - 1 szklanka jeżyn
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy.

  2. Budyń: W jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem.Wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Budyń zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę w proszku. Energicznie mieszamy, aż galaretka się rozpuści.

  3. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i przekładamy do niej biszkopt. Na wierzch wylewamy budyń. Odstawiamy do zastygnięcia.

  4. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy lekkiego stężenia. Jeżyny myjemy i osuszamy z wody. Układamy na cieście. Lekko stężoną galaretkę wylewamy na ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

  5. Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń