Do góry

Desery Przepis na:

Niemieckie ciasteczka z migdałami

Niemieckie ciasteczka z migdałami

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 3759

Dodano:

Odsłon: 523

Ciasteczka z migdałami Bethmaennchen są popularne w Niemczech podczas adwentu. Swój rodowód mają we Frankurcie nad Menem. Nazwa pochodzi podobno od bogatej, kupieckiej rodziny Bethmann. A każda połówka migdała jest na cześć jednego synów z jej synów.

Składniki

  • 46- 47 migdałów
  • 200 g masy marcepanowej schłodzonej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 80 g mielonych migdałów
  • 80 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka amaretto lub kilka kropli olejku migdałowego
  • 1 białko
  • Do posmarowania:
  • 1 żółtko
  • 3- 4 łyżki mleka
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Niemieckie ciasteczka z migdałami

Przygotowanie

  1. Obrać migdały: wrzucić do małego garnuszka i zalać wrzącą wodą, tak aby były całe pokryte. Pogotować na małym ogniu kilka minut. Wodę odcedzić, a migdały zalać zimną wodą. Teraz wystarczy już tylko nacisnąć migdał i sam wyskoczy ze skórki. Następnie nożykiem rozdzielić migdały na pół. Połówki migdałów położyć na papierowy recznik i osuszyć.

  2. Schłodzoną masę marcepanową zetrzeć na grubej tarce. Na stolnicę wsypać mąkę, mielone migdały i cukier puder. W środku zrobić wgłębienie, wsypać startą masę marcepanową, sól, dodać amaretto i białko. Dobrze wymieszać. Jeśli ciasto bardzo się klei, wsypać odrobinę mąki. Uformować kulę, lekko spłaszczyć i wstawić na godzinę do lodówki

  3. Z ciasta uformować dwa wałeczki i pociąć nożem na kawałki około 1 cm. Z każdego kawałka uformować kulkę i kłaść na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. W każdą kulkę wcisnąć po bokach trzy kawałki migdała.

  4. Żółtko rozmieszać widelcem z mlekiem i posmarować ciasteczka. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni przez 15 minut. Wyjąć z pieca i ostudzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń