Pierniki według tego przepisu są odpowiednio wilgotne, pachną miodem i przyprawą korzenną. Nie zawierają ani grama tłuszczu. Przepis znaleziony w starej niemieckiej książce kucharskiej. Zrobiłam z nich prezent dla mojej koleżanki :)
Niemieckie pierniki
Składniki
- 200 g. naturalnego miodu
- 150 g. cukru
- 400 g. mąki pszennej
- 1 kopiata łyżka ciemnego kakao
- 1 jajko
- 2 łyżki przyprawy do piernika (30 g.)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżki mleka
Składniki
- 200 g. naturalnego miodu
- 150 g. cukru
- 400 g. mąki pszennej
- 1 kopiata łyżka ciemnego kakao
- 1 jajko
- 2 łyżki przyprawy do piernika (30 g.)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżki mleka

Etapy przygotowania
Miód z cukrem podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Nie można doprowadzić do zagotowania. Do rozpuszczonego miodu i cukru wlać mleko. Wymieszać, aż do połączenia składników. Wystudzić. W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę z sodą, proszkiem, kakaem i przyprawą do piernika, wbić jajko i zamieszać łyżką. Przestudzoną masę z miodem, wlać do wymieszanych suchych składników. Ciasto zagnieść, aż powstanie szklista masa. Można w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki. Przed wałkowaniem posypać stolnicę mąką. Od razu wałkujemy i wykrawamy foremką kształty Moje piekłam w 180* -18 minut. Czas pieczenia należy dostosować do wielkości i grubości ciasta. Im mniejsze i cieńsze tym krócej. Mnie wyszło 30 dużych pierników. Smacznego.

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 121
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 121



Składniki
- 200 g. naturalnego miodu
- 150 g. cukru
- 400 g. mąki pszennej
- 1 kopiata łyżka ciemnego kakao
- 1 jajko
- 2 łyżki przyprawy do piernika (30 g.)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżki mleka
Miód z cukrem podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Nie można doprowadzić do zagotowania. Do rozpuszczonego miodu i cukru wlać mleko. Wymieszać, aż do połączenia składników. Wystudzić. W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę z sodą, proszkiem, kakaem i przyprawą do piernika, wbić jajko i zamieszać łyżką. Przestudzoną masę z miodem, wlać do wymieszanych suchych składników. Ciasto zagnieść, aż powstanie szklista masa. Można w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki. Przed wałkowaniem posypać stolnicę mąką. Od razu wałkujemy i wykrawamy foremką kształty Moje piekłam w 180* -18 minut. Czas pieczenia należy dostosować do wielkości i grubości ciasta. Im mniejsze i cieńsze tym krócej. Mnie wyszło 30 dużych pierników. Smacznego.
Pychota
Gratuluję wygranej w konkursie :)
Świetne:)
<3 <3 <3