Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniki według tego przepisu są odpowiednio wilgotne, pachną miodem i przyprawą korzenną. Nie zawierają ani grama tłuszczu. Przepis znaleziony w starej niemieckiej książce kucharskiej. Zrobiłam z nich prezent dla mojej koleżanki :)
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 168
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 130
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16163
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 78
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 193
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 703
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 168
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 130
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16163
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 78
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 193
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 703
Składniki
Miód z cukrem podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Nie można doprowadzić do zagotowania. Do rozpuszczonego miodu i cukru wlać mleko. Wymieszać, aż do połączenia składników. Wystudzić. W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę z sodą, proszkiem, kakaem i przyprawą do piernika, wbić jajko i zamieszać łyżką. Przestudzoną masę z miodem, wlać do wymieszanych suchych składników. Ciasto zagnieść, aż powstanie szklista masa. Można w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki. Przed wałkowaniem posypać stolnicę mąką. Od razu wałkujemy i wykrawamy foremką kształty Moje piekłam w 180* -18 minut. Czas pieczenia należy dostosować do wielkości i grubości ciasta. Im mniejsze i cieńsze tym krócej. Mnie wyszło 30 dużych pierników. Smacznego.