Do góry

Desery Przepis na:

Niemieckie pierniki

Niemieckie pierniki

Autor:

Przepisów i artykułów: 504 Ocena: 6364

Dodano:

Odsłon: 5596

Pierniki według tego przepisu są odpowiednio wilgotne, pachną miodem i przyprawą korzenną. Nie zawierają ani grama tłuszczu. Przepis znaleziony w starej niemieckiej książce kucharskiej. Zrobiłam z nich prezent dla mojej koleżanki :)

Składniki

  • 200 g. naturalnego miodu
  • 150 g. cukru
  • 400 g. mąki pszennej
  • 1 kopiata łyżka ciemnego kakao
  • 1 jajko
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (30 g.)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki mleka
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miód z cukrem podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Nie można doprowadzić do zagotowania. Do rozpuszczonego miodu i cukru wlać mleko. Wymieszać, aż do połączenia składników. Wystudzić.
    W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę z sodą, proszkiem, kakaem i przyprawą do piernika, wbić jajko i zamieszać łyżką.
    Przestudzoną masę z miodem, wlać do wymieszanych suchych składników.
    Ciasto zagnieść, aż powstanie szklista masa. Można w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki. Przed wałkowaniem posypać stolnicę mąką.
    Od razu wałkujemy i wykrawamy foremką kształty

    Moje piekłam w 180* -18 minut. Czas pieczenia należy dostosować do wielkości i grubości ciasta.
    Im mniejsze i cieńsze tym krócej.

    Mnie wyszło 30 dużych pierników.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń