Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na ciasto do porannej, niedzielnej kawy. Oto przepis dla Ciebie, jabłecznik na puszystym biszkopcie, przekładany budyniowo jabłkowa masą.
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 432
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 432
Składniki
1. Białka oddzielam od żółtek, białka ubijam na sztywno z cukrem, dodaję żółtka, nadal ubijając około 5 minut. 2. Mąki mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy jajecznej, mieszam łyżką. 3. Masę wykładam do natłuczonej formy i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C. 4. Po upieczeniu biszkopt studzę, kroję poziomo na połowę. Jedną połowę układam ponownie w formie. Wszystkie składniki na poncz mieszam razem i ponczem skrapiam obie połówki biszkoptu.
5. Dwie szklanki soku jabłkowego gotuję, a w jednej szklance soku jabłkowego rozrabiam budynie. Budynie wlewam do gotującego się soku jabłkowego mieszam, wsypuję galaretki w proszku oraz dodaję masło. Gotuję do chwili zagotowania. 6. Jabłka obieram, kroję w kostkę, przekładam do garnka, podlewam małą ilości wody, gotuję 5 minut. Jabłka dodaję do budyniu, mieszam. 7. Masę jabłkowo budyniową układam na biszkopcie, masę przykrywam drugą połową biszkoptu.
8. Czekolady rozpuszczam w rondelku z dodatkiem śmietany i polewam wierzch biszkoptu. 9. Pestki słonecznika prużę na suchej patelni i posypuję wierzch ciasta.
10. Ciasto chłodzę w lodówce 2 godziny. 11. Gotowe. 12. Smacznego.