Do góry

Desery Przepis na:

Norweski przysmak jabłkowy

Norweski przysmak jabłkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 164 Ocena: 712

Dodano:

Odsłon: 3047

W odcinku poświęconym kuchni skandynawskiej nie mogło zabraknąć wyśmienitego deser inspirowanego smakami północy. Przepis pochodzi z 412. odcinka programu "Ewa Gotuje"

Składniki

  • 3 jabłka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
  • kilka ciasteczek pełnoziarnistych
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • mięta do dekoracji
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Norweski przysmak jabłkowy

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. W rondelku roztopić łyżkę masła. Przełożyć jabłka, posłodzić cukrem trzcinowym, dodać łyżeczkę cynamonu i dusić na małym ogniu do miękkości. W razie potrzeby podlać wodą. Odstawić do wystudzenia.

  2. Ciastka zmiksować w blenderze. Masło zrumienić w rondelku. Wrzucić zmielone ciasteczka, przyprawić resztą cynamonu, wymieszać i uprażyć. Wystudzić.

  3. Zimną śmietankę ubić. Uperfumować cukrem waniliowym.

  4. Do szklanek nałożyć mus z jabłek, kruszonkę z ciasteczek i bitą śmietanę. Na wierzch dać jeszcze trochę kruszonki. Ozdobić miętą i schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń