Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W odcinku poświęconym kuchni skandynawskiej nie mogło zabraknąć wyśmienitego deser inspirowanego smakami północy. Przepis pochodzi z 412. odcinka programu "Ewa Gotuje"
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 23
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 43
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 34
Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant ś...
Odsłon: 2511
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 23
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 43
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 34
Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant ś...
Odsłon: 2511
Składniki
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. W rondelku roztopić łyżkę masła. Przełożyć jabłka, posłodzić cukrem trzcinowym, dodać łyżeczkę cynamonu i dusić na małym ogniu do miękkości. W razie potrzeby podlać wodą. Odstawić do wystudzenia.
Ciastka zmiksować w blenderze. Masło zrumienić w rondelku. Wrzucić zmielone ciasteczka, przyprawić resztą cynamonu, wymieszać i uprażyć. Wystudzić.
Zimną śmietankę ubić. Uperfumować cukrem waniliowym.
Do szklanek nałożyć mus z jabłek, kruszonkę z ciasteczek i bitą śmietanę. Na wierzch dać jeszcze trochę kruszonki. Ozdobić miętą i schłodzić w lodówce.