Do góry

Desery Przepis na:

Obłędny tort czekoladowy z masłem orzechowym RAW

Obłędny tort czekoladowy z masłem orzechowym RAW

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 239

Dodano:

Odsłon: 9025

Jeśli chodzi o smak tortu, to już lista składników mówi sama za siebie ale napiszę jeszcze, że chyba nie ma nic lepszego niż domowe masło orzechowe zatopione w czekoladowej masie z nerkowców, na daktylowym spodzie z grubo zmielonymi migdałami, gdzie całość jest oblana czekoladowym słodkim kremem z awokado i obsypana świeżymi malinami... ach, teraz to tylko żałuję, że nie zamroziłam sobie kawałka ;) pamiętajcie, że jest to surowy tort i można go trzymać w lodówce przez kilka dni lub zamrozić nawet na miesiąc ;)

Składniki

  • Spód: 2 szklanki (260g) daktyli
  • 2 szklanki (290g) migdałów
  • 1 łyżka surowego kakao
  • Masa czekoladowa: 3 szklanki (400g) nerkowców
  • 2 i 1/4 szklanki mleka kokosowego (tylko gęsta część, tzw. śmietana)
  • 6 łyżek oleju kokosowego (płynnego)
  • 6 łyżek syropu z brązowego ryżu (lub innego płynnego słodziku np. syropu klonowego, daktylowego, miodu)
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 10 łyżeczek kakao
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • Krem czekoladowy: 1 dojrzałe awokado
  • 3-4 łyżeczki kakao
  • miód do smaku, około 3 łyżeczek
  • Dodatkowo około pół szklanki masła z orzechów ziemnych, najlepiej domowego lub innego nie solonego oraz z 20-30 świeżych malin.
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najlepiej zacząć od namoczenia nerkowców. Jeśli mamy możliwość to zalejmy je wodą na noc lub przynajmniej 3-4 godziny. Jeśli bardzo się nam spieszy proponuję zalać orzechy wrzątkiem, wtedy wystarczy około 20 minut.


  2. Daktyle również zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie w malakserze siekamy migdały ale nie bardzo drobno, część oczywiście zmieli się na mąkę ale śmiało można zostawić trochę większych kawałków. Następnie odcedzamy daktyle i blendujemy je na gładki krem, który łączymy z migdałami i kakao. Całość zagniatamy, formujemy kulę i spłaszczamy. Takim ciastem wykładamy spód tortownicy a nadmiarem wyklejamy brzegi. Całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.

  3. By przyrządzić masę umieszczamy namoczone nerkowce wraz z pozostałymi składnikami w kielichu blendera. Całość miksujemy do uzyskania bardzo gładkiej masy. Najlepiej jest użyć blendera wysokoobrotowego.

    Gdy masa jest już gotowa wyciągamy spód z lodówki na na dnie rozsmarowujemy masło orzechowe. Ja zawsze robię sama masło z samych orzechów, możemy też użyć kupnego ale trzeba wybrać takie, które jest bez dodatku soli i cukru, najlepiej 100% orzechów. Na masło wylewamy wcześniej przygotowaną masę czekoladową. Całość odstawiamy do schłodzenia na 10-12 godzin, a najlepiej na noc.

  4. Gdy tort jest już gotowy, robimy krem czekoladowy poprzez dokładne zblendowanie wszystkich składników. Następnie dekorujemy tort kremem i malinami.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń