Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna Panna Cotta jest bardzo słodka. Ten pyszny włoski deser odchudziłam zmniejszając ilość cukru i zamieniając kremówkę na śmietaną 18%. Wyszedł pyszny, słodko-kwaskowy - idealny na lato.
Do zimnego mleka dodajemy żelatynę. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż żelatyna zupełnie się rozpuści. Nie gotujemy.
W tym czasie podgrzewamy, również na małym ogniu śmietanę z cukrem z wanilią i słodzikiem. Nie doprowadzamy do wrzenia! Mleko z żelatyną dodajemy do śmietany, dokładnie mieszamy.
Masę przelewamy przez sitko do miseczek lub literatek. Po schłodzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin, może być na całą noc.
Sos:
Truskawki z cukrem lub słodzikiem podgrzewamy na małym ogniu, aż puszczą sok. Miksujemy blenderem na gładką masę. Jeśli sos jest bardzo lejący gotujemy, aż odparuje do odpowiedniej dla nas konsystencji. Chłodzimy.
Aby wyjąć deser z miseczek najlepiej krawędzie objechać nożem, miski włożyć na chwilę do ciepłej wody (oczywiście tak, aby woda nie wlała się do środka) i podważyć nożem.
Na talerza nakładamy sos. Na nim kładziemy deser. Dekorujemy świeżymi owocami i miętą.
Ze względu na to, iż deser jest przygotowany w wysokiej temperaturze, najlepszym zamiennikiem cukru będzie acesulfam k.
szybki i bardzo efektowny deser z truskawkami. Polecam zrobić wszystkim, któ...
Odsłon: 1295
Panna cotta to słynny włoski deser popularny na całym świecie. Proponuję w we...
Odsłon: 287
Bardzo szybka i smaczna przekąska o smaku pizzy.
Odsłon: 7179
Uwielbiam połączenie szpinaku z pomidorami suszonym. W roladce z kurczaka two...
Odsłon: 194
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 15387
Szybka smaczna sałatka na różne okazje jak również jako dodatek do grilla.
Odsłon: 648
Bardzo szybka i smaczna przekąska o smaku pizzy.
Odsłon: 7179
Uwielbiam połączenie szpinaku z pomidorami suszonym. W roladce z kurczaka two...
Odsłon: 194
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 15387
Szybka smaczna sałatka na różne okazje jak również jako dodatek do grilla.
Odsłon: 648
Składniki
Do zimnego mleka dodajemy żelatynę. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż żelatyna zupełnie się rozpuści. Nie gotujemy. W tym czasie podgrzewamy, również na małym ogniu śmietanę z cukrem z wanilią i słodzikiem. Nie doprowadzamy do wrzenia! Mleko z żelatyną dodajemy do śmietany, dokładnie mieszamy. Masę przelewamy przez sitko do miseczek lub literatek. Po schłodzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin, może być na całą noc. Sos: Truskawki z cukrem lub słodzikiem podgrzewamy na małym ogniu, aż puszczą sok. Miksujemy blenderem na gładką masę. Jeśli sos jest bardzo lejący gotujemy, aż odparuje do odpowiedniej dla nas konsystencji. Chłodzimy. Aby wyjąć deser z miseczek najlepiej krawędzie objechać nożem, miski włożyć na chwilę do ciepłej wody (oczywiście tak, aby woda nie wlała się do środka) i podważyć nożem. Na talerza nakładamy sos. Na nim kładziemy deser. Dekorujemy świeżymi owocami i miętą. Ze względu na to, iż deser jest przygotowany w wysokiej temperaturze, najlepszym zamiennikiem cukru będzie acesulfam k.
Przepisy Desery
Desery
Warstwowy koktajl owocowy
Desery
Torcik arbuzowy
Desery
Ciasto marchewkowe
Desery
Rolada biszkoptowa z kremem brzoskwiniowym
Warstwowy koktajl owocowy
Koktajl owocowy gości na naszym stole prawie codziennie. Dziś jego odsłona wa...
Odsłon: 129
Torcik arbuzowy
Polecam smaczny torcik arbuzowy , bardzo dobry na upalne dni. Radość dla dzi...
Odsłon: 124