Do góry

Desery Przepis na:

Odrywane bułeczki drożdżowe z marmoladą

Odrywane bułeczki drożdżowe z marmoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 277 Ocena: 13896

Dodano:

Odsłon: 15533

Odrywane bułeczki drożdżowe z marmoladą

Składniki

  • (szklanka 250 ml, składniki na 12 sztuk) Rozczyn:
  • Drożdże 50 g
  • Łyżeczka cukru
  • Łyżka mąki
  • Mleko letnie 1/2 szklanki
  • Ciasto:
  • Mąka pszenna 500 g
  • Masło 100 g
  • Cukier 1/2 szklanki
  • Mleko letnie 1/2 szklanki
  • Jajka 2 + 1 do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
  • Sól szczypta
  • Marmolada lub powidła
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Odrywane bułeczki drożdżowe z marmoladą

Przygotowanie

  1. Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier mąkę oraz mleko. Wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.


    Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól. Dodać jajka, rozpuszczone i przestudzone masło, wyrośnięty rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 45 minut.


    Ciasto wyjąć na blat posypany odrobiną mąki. Ciasto podzielić na 12 części. lekko rozpłaszczyć nałożyć łyżeczkę marmolady lub powideł. Skleić i uformować bułeczki. Odłożyć na dużą blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem . Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 10 minut.


    Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 - 25 minut. Smacznego!

    Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń