Do góry

Desery Przepis na:

Odrywane drożdżowe bułeczki z makiem / makowiec inaczej

Odrywane drożdżowe bułeczki z makiem / makowiec inaczej

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1606

Dodano:

Odsłon: 3809

Puszyste drożdżowe bułeczki

Składniki

  • 800 g mąki pszennej tortowej
  • 5 jaj ( odłóż odrobinę białka do smarowania ciasta)
  • 50 g drożdży
  • 200 ml mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g margaryny 50 g masła
  • aromat arakowy
  • gotowa masa makowa
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypać łyżeczką cukru, odczekać chwile i wymieszać.
    Do dużej misy lub garnka dodać mąkę, cukier i jaja. Na środku zróbić mały dołek, w którym umieścić drożdże. Poczekać, aż zaczną rosnąć. W rondlu rozpuścić tłuszcze, następnie dodać do nich mleko. Kiedy drożdże się ” ruszą’, dodać rozpuszczony tłuszcz i mleko ( w letniej temperaturze ) oraz aromat arakowy.
    Zacznij wyrabiać ciasto, finalnie powinno mieć konsystencje lekko kleistą. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce, przykryć naczynie z ciastem ściereczką i czekać aż podwoi swoją objętość.około 30-40 min.

    Dużą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub naszykować dwie mniejsze.
    Stolnicę opruszyć mąką i wyłożyć ciasto. (Możesz posypać je lekko mąką będzie łatwiej wałkować) Ciasto rozwałkować na prostokąt mniej więcej 30×40 cm. Rozsmarować masę makową, następnie zawinąć w rulon. Rulon pokroić na kawałki równej grubości. Zawijaski ułożyć w formie zachowując małe odstępy pomiędzy sobą. Wierzch posmarować białkiem. Wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 min, aż do zarumienienia. (sprawdź drewnianym patyczkiem, przed wyjęciem z pieca)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń