Do góry

Desery Przepis na:

Odwrócona tarta tatin z gruszkami

Odwrócona tarta tatin z gruszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 13344

Dodano:

Odsłon: 474

Gruba warstwa wilgotnych gruszek z kruchym ciastem.

Składniki

  • Na patelnię 28cm
  • gruszki większe- 4-5 szt
  • masło do smażenia - plaster
  • nalewka- dowolna do smażenia- 100ml- u mnie jarzębinówka
  • ciasto kruche:
  • mąka tortowa 1i 1/4 szklanki
  • masło pół kostki
  • żółtko
  • śmietana 18 % 2 łyżki
  • cukier 2- 3 łyżki
  • proszek do pieczenia pół łyzeczki
  • cukier waniliowy- 1 łyżeczka
  • dodatkowo do gruszek: kasza manna 2-3 łyżki
  • kwasek cytrynowy- płaska łyżeczka
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Odwrócona tarta tatin z gruszkami

Przygotowanie

  1. Do odwrócone tarty najlepiej jest użyć patelni z metalową rączką- później trafi do piekarnika.

    Na patelni ułożyłam obrane połówki gruszek- w takim układzie w jakim mają się znaleźć finalnie w cieście.
    Dodałam masło i nalewkę i zaczęłam smażyć gruszki na średnim ogniu.

    Gdy płyn się zredukuje a gruszki będą rumiane to znak, że są gotowe.

    Dałam odrobinę za dużo masła, wiec nadmiar, który się nie wchłonął zebrałam łyżką.

  2. Składniki na ciasto włożyłam do malaksera- ciasto nie nagrzeje się od dłoni.
    Zamieszałam aż uformowała się kula- około 1minuty.

    Bez malaksera- trzeba rozetrzeć suche składniki z masłem na piasek, dodać mokre składniki i zagnieść gładką kulę.

    Ciasto schłodziłam w lodówce.

  3. Gruszki po zdjęciu z ognia posypałam kaszą manną aby uniknąć nadmiaru soków i posypałam je jeszcze kwaskiem cytrynowym- gruszki nie mają naturalnej kwasowości.

    Ciasto pokroiłam na półcentymetrowe plastry i położyłam na gruszki aby przykryło całość.

    Ciasto można też rozwałkować ale to dodatkowa praca.

  4. Patelnię wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 175 stopni na 30 minut- do zrumienienia ciasta- wszystko zależy od piekarnika.

    Tarta jest wprost niewiarygodnie smaczna do nakładu pracy.
    Najbardziej smakowała nam gruba warstwa gruszek na bardzo kruchym cieście!

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń