Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gruba warstwa wilgotnych gruszek z kruchym ciastem.
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 265
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 374
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 459
Polecam.
Odsłon: 822
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 265
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 374
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 459
Polecam.
Odsłon: 822
Składniki
Do odwrócone tarty najlepiej jest użyć patelni z metalową rączką- później trafi do piekarnika. Na patelni ułożyłam obrane połówki gruszek- w takim układzie w jakim mają się znaleźć finalnie w cieście. Dodałam masło i nalewkę i zaczęłam smażyć gruszki na średnim ogniu. Gdy płyn się zredukuje a gruszki będą rumiane to znak, że są gotowe. Dałam odrobinę za dużo masła, wiec nadmiar, który się nie wchłonął zebrałam łyżką.
Składniki na ciasto włożyłam do malaksera- ciasto nie nagrzeje się od dłoni. Zamieszałam aż uformowała się kula- około 1minuty. Bez malaksera- trzeba rozetrzeć suche składniki z masłem na piasek, dodać mokre składniki i zagnieść gładką kulę. Ciasto schłodziłam w lodówce.
Gruszki po zdjęciu z ognia posypałam kaszą manną aby uniknąć nadmiaru soków i posypałam je jeszcze kwaskiem cytrynowym- gruszki nie mają naturalnej kwasowości. Ciasto pokroiłam na półcentymetrowe plastry i położyłam na gruszki aby przykryło całość. Ciasto można też rozwałkować ale to dodatkowa praca.
Patelnię wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 175 stopni na 30 minut- do zrumienienia ciasta- wszystko zależy od piekarnika. Tarta jest wprost niewiarygodnie smaczna do nakładu pracy. Najbardziej smakowała nam gruba warstwa gruszek na bardzo kruchym cieście! Smacznego :)