Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-09-2024
Soczyste brzoskwinie, warstwa karmelu i ucierane ciasto z dodatkiem mielonych migdałów..... Pycha....
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2656
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4632
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102187
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6534
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2656
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4632
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102187
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6534
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Brzoskwinie przekroić na pół, usunąć pestki, każdą połówkę pokroić na trzy części. Kawałki brzoskwiń ułożyć w przygotowanej formie.
Cukier wsypać na patelnię, podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia. Dodać masło i dokładnie wymieszać, wlać śmietankę i ponownie wymieszać. Zdjąć z ognia i natychmiast wylać karmel na brzoskwinie.
Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Do masy maślanej wsypać mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia, wlać esencję waniliową. Całość delikatnie wymieszać do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać szpatułką. Wstawić do piekarnika na 40-50 minut. Upieczone ciasto zostawić w formie przez 15-20 minut, następnie odwrócić do góry dnem na duży talerz lub paterę. Zdjąć tortownicę i papier do pieczenia, ciasto zostawić do ostygnięcia.