Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-09-2024
Soczyste brzoskwinie, warstwa karmelu i ucierane ciasto z dodatkiem mielonych migdałów..... Pycha....
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1215
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 155
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 469
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1215
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 155
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 469
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Brzoskwinie przekroić na pół, usunąć pestki, każdą połówkę pokroić na trzy części. Kawałki brzoskwiń ułożyć w przygotowanej formie.
Cukier wsypać na patelnię, podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia. Dodać masło i dokładnie wymieszać, wlać śmietankę i ponownie wymieszać. Zdjąć z ognia i natychmiast wylać karmel na brzoskwinie.
Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Do masy maślanej wsypać mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia, wlać esencję waniliową. Całość delikatnie wymieszać do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać szpatułką. Wstawić do piekarnika na 40-50 minut. Upieczone ciasto zostawić w formie przez 15-20 minut, następnie odwrócić do góry dnem na duży talerz lub paterę. Zdjąć tortownicę i papier do pieczenia, ciasto zostawić do ostygnięcia.