Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
wreszcie doczekałam się rabarbaru, bo już dawno miałam na oku to ciasto. a jest dokładnie takie jak lubię, wilgotne i miękkie po prostu pyszne!!! Przepis na tortownicę 22cm
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 951
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4203
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 395
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 842
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3707
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 764
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 951
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4203
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 395
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 842
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3707
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 764
Składniki
Rabarbaru nie potrzeba obierać. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ucieramy masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Następnie wbijamy po jednym jajku miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia dodajemy na zmianę ze śmietaną, miksując tylko do połączenia się składników.
Rabarbar wymieszać z cukrem, odstawić na 2 minuty, po czym ponownie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. 50g masła pokroić na kawałki i rozłożyć na dnie tortownicy.
Następnie wyłożyć rabarbar z cukrem, a potem wyłożyć ciasto. Piec w temp 180ºC przez około 60 minut, lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wyjąć, przestudzić w formie. Następnie nożem oddzielić brzegi ciasta od tortownicy. Szybkim ruchem odwrócić ciasto spodem do góry i umieścić na paterze; żeby rabarbar na górze.