Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warstwowe ciasto Ofelia to wariacja na temat bezy i napoleonki. Jest cudownie kremowe, a zarazem kruche i delikatne.
Forma 25x30cm
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 63
W święta warto nie dodawać sobie pracy. Podany z "pasztecikami" na ciepło,z...
Odsłon: 50
Przepis dnia
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 1117
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1993
Świąteczne smaki.
Odsłon: 243
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 1956
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 63
W święta warto nie dodawać sobie pracy. Podany z "pasztecikami" na ciepło,z...
Odsłon: 50
Przepis dnia
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 1117
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1993
Świąteczne smaki.
Odsłon: 243
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 1956
Składniki
Wyłóż na stolnicę składniki na ciasto. Masło posiekaj nożem. Energicznie zagnieć składniki na jednolitą masę. Uformuj z niej kulę i owiń folia spożywczą. Włóż na pół godziny do lodówki.
Przygotuj krem budyniowy. Rozpuść proszek na budyń w około 250 ml mleka. Resztę zagotuj. Utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Zmiksuj z zaczynem na budyń. Całość wlej do gotującego się na wolnym ogniu mleka. Gotuj – cały czas mieszając – do chwili, aż budyń zgęstnieje. Zdejmij garnek z palnika. Przykryj budyń folią spożywczą (tak, by dotykała jego powierzchni) i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach około 25x30 cm.
Podziel ciasto na dwie części – jedną dwa razy większą od drugiej. Większą część rozwałkuj i wyłóż nią dno formy. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez kilka minut (aż zacznie się rumienić). Wyjmij podpieczone ciasto. Nie wyłączaj piekarnika.
Przygotuj bezową piankę. Ubij krótko białka ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania, stopniowo wsyp do piany cukier. Ubijaj mikserem na wysokich obrotach do chwili, aż piana stanie się gęsta i lśniąca. Wmieszaj w nią sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną.
Przełóż pianę na podpieczone ciasto. Rozprowadź równomiernie. Posyp migdałami. Wstaw do piekarnika. Piecz przez około 25-30 minut. Po wyjęciu bezy z piekarnika, nie wyłączaj go.
Wspomagając się papierem do pieczenia, wyjmij upieczoną bezę z formy i odstaw do wystudzenia.
Formę ponownie wyłóż papierem. Rozwałkuj mniejszy kawałek ciasta i wyłóż nim formę do połowy. Wstaw do piekarnika na około 15 minut – wypiecz ciasto na złocisty kolor.
Utrzyj 100 g masła na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodaj do niej przestudzony budyń. Wyłóż krem na upieczony płat ciasta.
Przekrój w poprzek na pół ciasto z bezą. Na jednej połowie ułóż ciasto z kremem budyniowym. Na wierzchu ułóż drugą połowę ciasta z bezą. Lekko dociśnij. Wstaw na 2 godziny do lodówki.
Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem.