Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ogórki z brukselką"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 75
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 657
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 72
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 75
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 657
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 72
Składniki
Brukselkę umyj, odetnij twarde końce, a w głąbie każdej zrób nacięcie w kształcie litery X. W garnku zagotuj wodę, dolej mleko, posól i dodaj 1/2 łyżeczki cukru.
Brukselkę i gotuj 5 min bez przykrycia na dużym ogniu. Przerzuć ją do lodowatej wody (nie straci koloru) i osącz. Gdy wystygnie, każdą przekrój na pół.
Umyte i osuszone ogórki przekrój wzdłuż, małą łyżeczką wydrąż środki, by powstały łódeczki. Pestki wyrzuć, zaś miąższ ogórków pokrój w drobną kostkę. Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i natychmiast skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Natkę opłucz, kilka listków odłóż do dekoracji, a resztę posiekaj.
Do miski włóż jogurt, dodaj posiekaną natkę i wymieszaj. Sos podziel na dwie części. Do jednej dodaj starte jabłka, posiekany miąższ z ogórka, ser oraz brukselkę, przemieszaj. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Łódeczki napełnij farszem i polej pozostałym dipem jogurtowym. Udekoruj natką. Podawaj jako przystawkę.
30 minut Porcja: 210 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie