Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
delikatny przepyszny deser, słodki, prosty, lekki
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 1186
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 718
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4531
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 1186
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 718
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4531
Składniki
Przygotowujemy mus: truskawki mielimy na jednolitą masę i dodajemy do nich trochę cukru. Jeśli mammy truskawki mrożone, podgrzewamy na niewielkim ogniu.
Oddzielamy białko od żółtka. Z białek ubijamy pianę na sztywno (dodajemy szczyptę soli).
Żółtka ucieramy z mąką na jednolitą masę. Do ubitej piany dodajemy masę z żółtka i mąki. Mieszamy delikatnie łyżką.
Na rozgrzaną patelnię dajemy odrobinę masła i 1/2 ilości ciasta. Łyżką równomiernie rozprowadzamy grubą warstwę ciasta. Kiedy od spodu omlet zaczyna być rumiany, pomagając sobie nożem zwijamy go w rulon jak naleśnika.
Po usmażeniu omlet dekorujemy serkiem waniliowym i polewamy musem truskawkowym. Smacznego