Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
delikatny przepyszny deser, słodki, prosty, lekki
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94201
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2828
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3588
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1668
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2367
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94201
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2828
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3588
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1668
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2367
Składniki
Przygotowujemy mus: truskawki mielimy na jednolitą masę i dodajemy do nich trochę cukru. Jeśli mammy truskawki mrożone, podgrzewamy na niewielkim ogniu.
Oddzielamy białko od żółtka. Z białek ubijamy pianę na sztywno (dodajemy szczyptę soli).
Żółtka ucieramy z mąką na jednolitą masę. Do ubitej piany dodajemy masę z żółtka i mąki. Mieszamy delikatnie łyżką.
Na rozgrzaną patelnię dajemy odrobinę masła i 1/2 ilości ciasta. Łyżką równomiernie rozprowadzamy grubą warstwę ciasta. Kiedy od spodu omlet zaczyna być rumiany, pomagając sobie nożem zwijamy go w rulon jak naleśnika.
Po usmażeniu omlet dekorujemy serkiem waniliowym i polewamy musem truskawkowym. Smacznego