Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
delikatny przepyszny deser, słodki, prosty, lekki
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 23
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 59
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 39
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 145
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 23
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 59
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 39
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 145
Składniki
Przygotowujemy mus: truskawki mielimy na jednolitą masę i dodajemy do nich trochę cukru. Jeśli mammy truskawki mrożone, podgrzewamy na niewielkim ogniu.
Oddzielamy białko od żółtka. Z białek ubijamy pianę na sztywno (dodajemy szczyptę soli).
Żółtka ucieramy z mąką na jednolitą masę. Do ubitej piany dodajemy masę z żółtka i mąki. Mieszamy delikatnie łyżką.
Na rozgrzaną patelnię dajemy odrobinę masła i 1/2 ilości ciasta. Łyżką równomiernie rozprowadzamy grubą warstwę ciasta. Kiedy od spodu omlet zaczyna być rumiany, pomagając sobie nożem zwijamy go w rulon jak naleśnika.
Po usmażeniu omlet dekorujemy serkiem waniliowym i polewamy musem truskawkowym. Smacznego