Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 399
Dodano: 12.04.2018
Odsłon: 2279
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Omlety:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Kolejno dodajemy po jednym żółtku, mieszamy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy i mieszamy z masą. Na dużej piekarnikowej blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Rysujemy 4 koła ( średnicy ok. 12 cm). Na każdy wykładamy po 2 łyżki masy i kolistymi ruchami rozsmarowujemy po całym okręgu. Omlety pieczemy w temperaturze 180*C przez 8-9 minut. Wyjmujemy z piekarnika i od razu delikatnie odrywamy od papieru. Układamy na wałku do pieczenia lub szklance, by nadać ładny kształt.
Konfiturę mieszamy z likierem. Wykładamy na połowie każdego omleta. Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietanfixem i cukrem pudrem na sztywno. Przekładamy do worka cukierniczego i wykładamy na połowie omleta. Dociskamy i chłodzimy w lodówce.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 13 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Wyglądają przepysznie i chyba po jednym takim ma się dość jedzenia, bo żołądek pełny ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz